Karlito Opublikowano 8 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2019 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów.Posiadam Megane lll 1.5 110km.110tys. Od jakiś 5 miesięcy zaczął mi się pojawiać napis (jak w temacie) równocześnie z kluczykiem a następnie z silnikiem. Na początku komputer wykazał błąd czujnika doładowania turbo i że dpf należy przeczyscic.Wymieniłem owy czujnik, przegonilem autko solidnie po autostradzie i prócz tego zrobiłem wypalanie dpf-a przez komputer.Po około tyg.znowu ten sam komunikat odnośnie wtryskow i ukladu wydechowego..Tym razem nie czujnik a błąd związany ze świecami żarowymi i dalej z dpf.Po wymianie oleju, filtrow, świec..dalej ten sam komunikat, który po skasowaniu, znika na jedynie 2,3 dni. Czy ktoś z forumowiczów spotkał się już z ciągiem tego typu błędów..?Autko bardzo ladnie sie zbiera, normalnie odpala, zupelnie nie czuć, że coś mu dolega, gdyby nie te irytujące błędy. Dołączam zrzut ekranu. Dodam jeszcze tylko, że mało jeżdżę po mieście, codziennie do pracy autostradą, ok.40 km z prędkością ok.120km i obrotach ok.2000. Dziękuję za odp. Edytowane 8 Lutego 2019 przez Karlito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 8 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2019 Kody błędów mówią o czujniku ciśnienia spalin przed turbosprężarką. Możesz przejrzeć ten czujnik i gumową rurkę do której jest umocowany. Ostatni błąd jest od tempomatu który może być konsekwencją błędów związanych z silnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeksl25 Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 sprawdź układ wydechowy - okazało się iż zwierzątko zjadło mi przewód przewód różnicy ciśnienia - pytanie, z czego on jest stworzony, ok 500 złoty, cena po znajomości. Może ktoś ma pojecie gdzie można kupić sam waż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sadisticescape Opublikowano 21 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2019 po znajomości 500? to ktoś Cię nie lubi. 50 zl kosztuje ten element 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeksl25 Opublikowano 26 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 czy ktoś ma pojecie czy ten czujnik można zamienić z innym od 1.5 dci. o innych numerach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeksl25 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Dnia 21.02.2019 o 21:49, sadisticescape napisał: po znajomości 500? to ktoś Cię nie lubi. 50 zl kosztuje ten element no tak w serwisie 1280pln, ale temat rozwiązany-czujnik kupiony, węże paliwowe i na razie kula się, co jakiś czas wyskakuje komunikat "sprawdź układ wydechowy", ale to już temat dla mechanika ja się poddałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karlito Opublikowano 12 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2019 Witam ponownie. Już dawno usterka rozwiązana a okazała się bardzo blacha.. Jeden z trzech kabelków od czujnika dpf-u okazał się przerwany. Po jego naprawie wszystkie błędy znikły i do tej pory czyli już kilka miesięcy, nie pojawiają się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stokland Opublikowano 29 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2019 Masz na myśli kabelki od czujnika ciśnienia filtra cząstek stałych? Czy u Ciebie był on umiejscowiony przy wydechu czy w komorze silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karlito Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Tak, to chyba ten czujnik.U mnie jest on umieszczony w komorze silnika, dokładniej od góry z tyłu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi