kristof67 Opublikowano 23 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 Witam, czy Koledzy orientują się jak to jest z tym całym systemem pomiaru ciśnienia w oponach? Może sprecyzuję pytanko, gdyż nie potrafię rozkminić tego systemu, a prawdopodobnie występują dwa typy monitorowania. Otóż na swoim, że tak się wyrażę, tabletowym wyświetlaczu mam ikonkę związaną z tym systemem, na ekranie widać auto, są narysowane cztery kreski ale nie pojawia się nic więcej, komunikat wyświetlony w dolnej części ekranu, brzmi "pomiar ciśnienia w trakcie". Poza tym na konsoli wskaźników przy rysunku auta nie widać rysunku opon, jest tylko samo autko, czy to oznacza, że w swoim pojeździe posiadam tylko ogólny, bardziej okrojony system, który wyświetla komunikat, tylko i wyłącznie w przypadku utraty ciśnienia w którymś kole, nie podając konkretnie, w którym kole odnotował spadek ciśnienia ? Jakie rozwiązanie występuje w Waszych autkach ? Czy wg Was można ten system dozbroić tak, aby pokazywał rzeczywiste wartości ? pozdrawiam z góry dziękując za info, Krzysiek Gdańsk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 23 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 A masz w ogóle czujniki na wentylach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristof67 Opublikowano 23 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 Nie wiem, będzie je widać jak zerknę ? jeśli dobrze rozumiem, to różnica będzie wyglądała podobnie jak na wstawionym obrazku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Będziesz widział jak zdejmiesz oponę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristof67 Opublikowano 24 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Nie o to mi chodziło, dyrektywa UE z 2014 roku mówi o tym, że czujniki TPMS muszą być zamontowane we wszystkich autach wyprodukowanych bodajże od listopada roku, o którym mowa, więc nie ma potrzeby sprawdzania, czy takowe czujniki rzeczywiście występują, poza tym gdyby istniało prawdopodobieństwo wystąpienia zamiany na zwykły czujnik powiedzmy w warsztacie u "Pana Mietka" w garażu, wystarczyłoby obniżyć ciśnienie powietrza w każdym kole z osobna i obserwować pomarańczowy wskaźnik na wyświetlaczu centralnym. Moje pytanie dotyczyło, czy w megankach z serii IV występują dwa typy czujników, takie, które nie precyzują które koło konkretnie uległo uszkodzeniu oraz takie, które je wskazują. Temat już rozwiązałem, po przejechaniu kilkunastu kilometrów czujniki się uzbroiły i pokazały aktualne ciśnienie, więc wszystko jest w najlepszym porządku, tym niemniej jednak, dzięki za uwagi dotyczące niniejszego postu, pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Komarek Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Z tego co mówili mi w ASO , megane ma typowe czujniki ciśnienia. U ojca w C4 był pomiar na podstawie czujnika ABS . Tak też ma moja siostra w Peugeot2008 . Dostajesz informacje o niewłaściwym ciśnieniu np.w lewym przednim kole . Bez konkretnej wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristof67 Opublikowano 25 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Faktycznie, w "megance" występują typowe czujniki ciśnienia, z tego co napisałeś, wynika, że rozwiązania stosowane przez producentów bywają różne, dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi