karasws502 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Witam, mam taki oto sprzęt firmy Hama przyczepiony do szyby i tak się zastanawiam czy nie jest to czasem zestaw głośnomówiący, jeśli tak to jak się z nim połączyć, i czy powinno gdzieś być z radiem połączone? Zdjęcia poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) Na pierwszym zdjęciu to raczej mikrofon. Na drugim zwykła deska, a na trzecim nie wiadomo. Jeśli jest zestaw to powinien być też element do zarządzania nim (zwykle na desce i w zasięgu ręki kierowcy), a takiego nie widać. Jest gdzieś? Edytowane 28 Kwietnia 2019 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karasws502 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Nic takiego nie zauważyłem, na pierwszym zdjęciu rzeczywiście wygląda to jak mikrofon, na drugim zdjęciu pokazałem radio które też jest inne niż te co oryginalnie powinno tam być, myślałem, że może być jakoś połączone z tym zestawem. Trzecie zdjęcie przedstawia chyba jakiś moduł z napisem hama. Nic więcej nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Zdjęcie radia jest bardzo niewyraźne. Nie można odczytać kilku przycisków. Radio niby sygnowane Renault ale na radiu nie widać przycisków od zarządzeniami połączeń. Ciekawa zagadka. Wiesz o co mi chodzi z tym urządzeniem do zarządzania połączeniami? To może być jakiś pojedynczy przycisk albo kilka przycisków w jednym miejscu. Coś w tym stylu, zdjęcia przykładowe. link Co ciekawe w necie wpisując Hama bluetooth car kit nie wyskoczy coś takiego jak robi Nokia tylko zespolone zestawy głośnik/mikrofon w jednym, takie zewnętrzne, nie wbudowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karasws502 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) Zaraz podejdę do auta i zrobię wyraźne zdjęcia. Już mam a więc dodaję zdjęcia radia oraz tych urządzeń na szybie, zauważyłem też, że kilka kabli jest luzem uciętych wiecie może do czego służą? Znalazłem tylko coś takiego ale nie znam tego języka więc nic nie rozumiem. https://www.olx.ro/oferta/antena-hama-mufa-tata-rg-174a-u-gsm-umts-gps-IDbat7h.html Edytowane 28 Kwietnia 2019 przez karasws502 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) No to urządzenie wygląda wzmacniacz sygnału GSM, takie dane można zleźć też w necie. Ale po co? A może robi za antenę do radia? Od lewej to raczej 99% mikrofon. Ciężko powiedzieć ale radio wg mnie nie ma z tym nic wspólnego, w sensie na bank nie ma BT i nie obsługuje samo z siebie zestawu głośnomówiącego. Edytowane 28 Kwietnia 2019 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 3 godziny temu, karasws502 napisał: x To jest antena gps. Szukaj pod siedzeniem pasażera, czy tam nie ma urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Też trafiłem na takie informacje ale to byłoby chyba zbyt oczywiste miejsce na taką antenę. No chyba, że ten GPS nie służył jako zabezpieczenie przed kradzieżą, a co najwyżej do kontroli użytkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Pierwsze nawigacje były bardzo prymitywne. Komunikaty głosowe i strzałki kierunkowe na wyświetlaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 A, że do Navi? Może, może. A po co mikrofon w takim razie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karasws502 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Hmmm, antena GPS tylko po co ona i ten mikro? Jutro pod fotelem zobaczę czy czego tam nie ma ciekawego. Zaciekawiło mnie ta "kontrola użytkownika". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Jakby auto było używane w jakiejś firmie np. to właściciel mógł kontrolować użytkownika / pracownika. O To mi chodziło. Nie znam historii auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 2 minuty temu, karasws502 napisał: Zaciekawiło mnie ta "kontrola użytkownika". Oczywiście to żart, bo widzimy tylko odbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karasws502 Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Wiem wiem Ja również nie znam historii auta, tzn aż tak odległej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2019 Kto wie jakie ciekawostki skrywa to autko Poszperaj gdzie się da. Możesz sprawdzić dokąd idzie ten przewód od mikrofonu. Tylko czy warto i czy Ci się będzie chciało. Mi by się nie chciało więc jeśli potrzebujesz zestawu to polecam słuchawkę BT albo taki autonomiczny, montowany na kierownicy lub daszku przeciwsłonecznym. Możliwości jest wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi