jacis7 Opublikowano 5 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Cześć wszystkim! To mój pierwszy post i chciałbym na początku wszystkich forumowiczów przywitać.Jestem posiadaczem Meganki od miesiąca,poczytałem sobie sporo tematów dotyczących felg i opon do megi,jednak nie znalazłem konkretnej odpowiedzi w temacie jakie ma być ET.Obecnie mam założone felgi 16" i opony 205/55 R16 Michelin,na drzwiach Megane,mam tylko rozmiary opon dla 15" i 16". Chciałbym założyć 17" felgi, co sądzicie o tych,będą pasowały,nie będą ociarać o elementy zawieszenie lub błotnik? https://allegro.pl/oferta/nowe-alufelgi-renault-17-megane-3-iii-7jx17-ch5-49-7976018364 Średnica felgi: 17" Szerokość felgi: 7.0" Rozstaw śrub: 5x114.3 Otwór centralny (mm): 66 Odsadzenie (ET): 49 Na te felgi chcę założyć oponki: 205/50 R17 lub 225/45 R17,może ktoś ma doświadczenie i podpowie który rozmiar opon będzie lepszy do tych felg?no i czy te ET jest prawidłowe. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lionel2000 Opublikowano 5 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2019 Cześć, Będą pasowały bez problemu, takie same mam w Scenicu. Opony 225/45/17 To są oryginale felgi Renault więc nie musisz się o nic martwić. Pamiętaj tylko o śrubach stożkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacis7 Opublikowano 6 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Cześć, Dzięki Lionel2000 za pomocNa megance teraz mam założone oryginalne alufelgi 16" Renault,nie pamiętam jak zmieniałem koła jakie mam śruby...możesz w razie czego napisać mi,jaki mają mieć wymiar? Dziś patrzyłem w nadkolach ile jest miejsca.Z przodu od opony jest niewiele przestrzeni do mcpherson'a/sprężyny... i zastanawiam się czy opona 225/45 R17,nie będzie ocierała o niego przy obciążeniu autka.. W megance mam 2.0 benzynkę 140km,myślę,że da radę dla opon 225/45 R17, a może lepszy wybór to 205/50 R17? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lionel2000 Opublikowano 6 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2019 Jeżeli masz oryginalne felgi aluminiowe to śruby zostawiasz. Oryginalnie są dawane stożkowe (samocentrujące). 205/50 R17 będą trochę tańsze w zakupie. Ponadto będą cichsze ze względu na mniejsze opory toczenia no i komfort będzie nieznacznie, ale jednak lepszy. Wejdą te i te więc wybór należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacis7 Opublikowano 7 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 Dzięki za odpowiedź, Felgi zamówione,chyba zdecyduję się na oponki 205/50 R17 PILOT SPORT 4 MICHELIN.Jak wszystko złożę do kupy,to dam znać co i jakno i postaram się wrzucić fotki. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iro_2007 Opublikowano 7 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2019 Tu masz kalkulator opon (zmierzysz różnica w wysokości opony i przekłamaniu licznika w km/h) https://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/# a tu kalkulator ET ile felga będzie szersza i jak będzie wystawać https://xfelgi.pl/info/kalkulator-ET-felg ja ma w mojej megance 3 kombi felgi 7.5''X18'' 5/114,3 ET46 opony 215/45/18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacis7 Opublikowano 8 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2019 Dzięki za pomoc Felgi już w drodze,teraz czekam jeszcze na oponki. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mooomin Opublikowano 4 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 A jakie ET jest w ogóle akceptowalne w Megane 3 przy felgach 17"? Oryginalne felgi 16x6.5 mają ET 47, to jesli kupię 17x7 z ET 40 (też oryginał Renault, ale nie wiem czy z Megane) to będzie ok? Kalkulator pokazuje wysunięcie felgi na zewnątrz o 13mm, a opony o 7mm. tolerancja to ponoć 15mm na całą oś, więc już nie wiem czy to będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi