meganecoupe02 Opublikowano 11 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 marjuszoo, Kubica nie ma powodów do radości, bo jemu wyliczają paliwo co do kropelki, ale rzeczywiście coś w tym jest, jego bolid jest znacznie żwawszy od Meganki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawskip Opublikowano 11 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 mój rekord w eco-drivingu to 5 litrów na 100km Fordem Mondeo 2.0TDCi 115km, pokonałem na zbiorniku ponad 1100km głównie w trasie, z czego 160km pokonałem bardzo dynamicznie. zbiornik ma około 55 litrów. W megance jak na razie 5,45 litra na 100, przy czym nie ja pokonuje meganką cały dystans (połowę robi moja narzeczona dojeżdżając do pracy w mieście, ja resztę robię na trasie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Adam Opublikowano 11 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 W megance, jak zacząłem stosować się do eco-drivingu to spalanie z 8,5-8,7 spadło do 7- 7,2. Teraz w lagunie 1,8 16v nie ma prawie różnicy czy szaleje czy jadę dość spokojnie, w mieście spala między 8,8-9,2 więc stwierdzam na swoim przykładzie: ecodriving się nie opłaca czasowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julio Opublikowano 11 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 Nie koniecznie spokojnie = eko i te zasady to też.... ogólnie coś jest - ale trzeba wiedzieć czemu. Ślepo się do nich stosując to można i silnik zarżnąć i spalić więcej paliwa niż jadąc świadomie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek127 Opublikowano 12 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2010 jeśli kupie samochód bez LPG to będę stosował Ecodriving, jeśli z LPG to będę miał to w nosie ale z rozsądkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nimrod32 Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 moje pierwsze próby z eko w mieście nie były pomyśle, średnia wychodziła mi ponad 10 l/ 100km. Wynikało to że zbyt wolno rozpędzałem auto... Teraz może mniej zwracam na to uwagę, ale też szybko rozpędzam i zmieniam biegi, hamulec nawet na długich trasach używam wyjątkowo, staram się przewidywać sytuacje na drodze i jak najwięcej jechać na 5 biegu, wykorzystywać do rozpędzania górki i hamować silnikiem. Efekt około 6,2 trasa przy średniej prędkości 74 km / h, choć wcześniej bywało nawet ponad 8 l... Nie wiem czy to mało czy dużo, ale mniej niż wcześniej a komfort jazdy i szybkość pokonania trasy jest podobna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julio Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Wszystko zależy od rodzaju drogi. IMO tak jak piszesz to jeździsz bardzo dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soko Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 mój eco driving 1.5 dci 105 koni pozwala dojść do 5,0 l tylko że gdyby nie ten wyświetlacz chwilowego spalania... wynik nie byłby tak dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inozbik Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 A ja czy jadę eko czy nie eko poniżej 12l/100 w mieście zejść mi nie chce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nimrod32 Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Średnie spalanie w Lagunie kombi 2,0 trasa miasto tez mi wychodziło ponad 11, ale Chyba bardziej ciśniesz bo Megi jest lżejsza.... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inozbik Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 czasami, w sumie nie bardzo mam gdzie cisnąć.. Myślę że musiałbym sprawdzić świeczki, przewody no i opony mam 245/45 na oryginalnych 17 calowych kołach a powinny być 205/50 więc tu też może być tego wina :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelson91 Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 Ja teraz z przyczyn finansowych jestem zmuszony jeździć troszkę spokojniej. Póki co - na zatankowanych 25 litrach bezołowiowej zrobiłem 313km, więc spalanie wychodzi minimalnie poniżej 8 litrów. I muszę mieć się na baczności przed zgaśnięciem silnika już niedługo ^ ^ Naleję sobie do kanistra z 5 litrów "w razie czego" i wtedy wyliczę dokładne spalanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoundWave Opublikowano 18 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 pelson91 czy ja dobrze Cię zrozumiałem i ty chcesz wyjeździć paliwo w baku i sprawdzić spalanie? :) To już stara sprawdzona metoda: do pełna -> 500km -> do pełna nie jest praktykowana? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.Pawel Opublikowano 18 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 Nie wiem, jak jest w Megi, ale w niektórych samochodach po "osiągnięciu dna" w baku trzeba odpowietrzać pompę :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelson91 Opublikowano 18 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 do pełna -> 500km -> do pełna nie jest praktykowana? Dobra opcja. Sprawdzę to niedługo. Bo teraz nie mam za co nalać do pełna :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi