aniewa Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 (edytowane) Postanowiłem, że założę kontrolkę która będzie sygnalizowała niski poziom płynu w zbiorniku spryskiwacza szyb. W związku z powyższym zakupiłem czujnik magnetyczny poziomu cieczy. Dostępny na allegro, przykładowy link: https://allegro.pl/oferta/magnetyczny-czujnik-poziomu-wody-cieczy-7688-7858708186 Kolejny krok to zdjęcie przedniego zderzaka by był dobry dostęp do zbiornika spryskiwacza, dla wprawionych to kilka minut zarówno w SC II jak i SC III. Czujnik ma średnicę gwintu 16 mm i taki otwór należy w nim przewiercić. Przez wywiercony otwór przeciągnąłem przewody czujnika razem z częścią króćca z gwintem. Schemat podłączenia czujnika jest dziecinnie prosty, zasilanie dla diody świecącej wzięte z pomarańczowego przewodu zasilającego pompkę. W SC II może być inny kolor tego przewodu. Przewód ten posiada + 12 V po włączeniu spryskiwacza przedniej szyby. Przy włączeniu spryskiwacza tylnej szyby polaryzacja przewodów pompki zmienia się. Dioda świeci się tylko podczas spryskiwania przedniej szyby gdy poziom płynu jest poniżej działania czujnika pływaka. Przy spryskiwaniu tylnej szyby jest nieaktywna. Podczas jazdy przy niskim poziomie płynu nie świeci, zasilanie występuje tylko podczas pracy silnika spryskiwacza na przednią szybę. wiadomo, spryskiwanie przedniej szyby jest dużo częstsze niż tylnej. Poniżej schemat podłączenia. Diodkę sygnalizacyjną umieściłem w jednej z wolnych komór w liczniku, będę tylko musiał wstawić tam odpowiedni ideogram spryskiwacza. Idzie jesień i zawsze mi brakowało takiej kontroli zwłaszcza jak się wyruszyło w dłuższą trasę. Edytowane 23 Sierpnia 2019 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Bardzo dobrze że kontrolka nie świeci cały czas. Bardzo ładny licznik. Nawiązuje do sc ii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi