Lewis Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Witam. Zastanawiam się nad autem Renault Megane III hatchback pojemność 1600cm^3; moc 110KM; Rok produkcji od 2013-2015. W samochodzie chciałbym zainstalować lpg. Dużo czytałem i wiem, że MIII jest bardzo polecane zwłaszcza silniki 1,6. Ale zrodziły się we mnie pewne wątpliwości i może, ktoś mi potwierdzi jak jest. Jeśli chodzi o instalacje lpg to ważne jest by silnik był z pośrednim wtryskiem. No właśnie.. Ja będę kupował najprawdopodobniej rocznik 2014-2015. Gdzieś, kiedyś przeczytałem (ale nie jestem wstanie tego zweryfikować pomimo mozolnego szukania), że roczniki zwłaszcza 2015 mają bezpośredni wtrysk paliwa, co mocno poddaje w wątpliwość założenie instalacji. Czy to prawda, że roczniki 2014, a zwłaszcza 2015 nie zaleca się instalacji? W ogłoszeniach czasem też widzę ofertę z 115KM, co mnie dziwi, bo wszędzie, gdzie czytam to wychodziły 100KM i 110KM. Może w tych 115KM jest wtrysk bezpośredni? Nie bardzo się na tym wszystkim znam. Bardzo bym prosił o sprawdzone informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 (edytowane) W tych rocznikach trafisz raczej na dwa silniki. 110KM to jest ten stary dinozaur od Renault (świetnie nadający się do LPG) ale go wycofali chyba w 2015 i dawali Sce 115 KM od Nissana i tam jest ponoć z gazem trochę gorzej. Raczej nie znajdziesz 100KM (brak KZFR). Tematów na forum z tej dziedziny masz masę. Musisz poszukać. Edytowane 25 Sierpnia 2019 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewis Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Szukałem, ale ciężko coś znaleźć o rocznikach (2013-2015), a zwłaszcza o rocznikach 2015 i końcówka 2014, bo jest jeszcze dodatkowa sprawa. Nie wiem, czy silniki z 2015 i końcówka 2014 mają tę wadę, że chyba nie posiadają hydraulicznej regulacji zaworów. Bo jeśli nie posiadają ten regulacji to jest to dodatkowy problem w montażu. Niestety informacji wszędzie jak na lekarstwo. Nie wiem nawet do kogo można by się zwrócić z takimi zapytaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Szukaj na forum. Interesuje Cię temat instalacji gazowej do dwóch silników Sce 115 KM oraz K4M 110KM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewis Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Tylko '1.6 16V. K4M 110KM' mnie interesuje. Oczywiście szukam cały czas, bo sprawa dla mnie istotna, ale gdyby, ktoś już z własnego doświadczenia coś wiedział to proszę o odpowiedź, bo o ile z wyczytanych przeze mnie informacji wiem, że roczniki 2013 są pewne do LPG to już 2014/2015 nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Nie tyle chodzi o roczniki co o silnik. Każdy rocznik z 1.6 16V K4M 110KM będzie bezproblemowy do gazu. Sce o mocy 110 KM nie trafisz, zawsze mają 115 KM i to bym przyjął jako wyrocznię przy poszukiwaniach ale upewniaj się w dowodzie rejestracyjnym podczas poszukiwań, a nie w ogłoszeniu. Z resztą wystarczy, że będziesz wiedział jak wygląda K4M. Oto zdjęcie. Tu masz temat o wycofaniu K4M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewis Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Dzięki za wskazówki. Ja się słabo znam. Nie wiem czy tu mogę, ale zapytam. Gdybyś był na moim miejscu i szukał takiego auta jak ja (z naciskiem na instalacje gazu) i trafił na takie ogłoszenie: https://www.otomoto.pl/oferta/renault-megane-1-6-110-km-paris-nawigacja-tomtom-led-aso-gwarancja-ID6C4K9m.html? i https://www.otomoto.pl/oferta/renault-megane-gwarancja-super-stan-niski-przebieg-polift-zamiana-ID6BNH8a.html? Jak sprawdzić czy posiadają hydrauliczną regulację zaworów? Warto wynajmować firmy, które sprawdzą auta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Nie jestem zwolennikiem aut sprowadzonych i komisów samochodowych. Podstawą jest weryfikacja. Jeśli się nie znasz, z resztą ja też średnio, to powinieneś najpierw poczytać na co zwracać uwagę (znajdziesz w necie i na forum), a jak Ci jakiś egzemplarz wpadnie w oko to sprawdzić go dokładnie w jakimś dobrym serwisie np. w ASO (oferują przeglądy przed zakupem). Nie na SKP bo oni sprawdzają niewiele elementów. Wybierając auto nie kieruj się sercem ani emocjami tylko rozumem i chłodnym umysłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 K4M mają hydraulicznie regulowane zawory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi