Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Wymiana licznika Megane III - jak to zaprogramować Clipem?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, mam problem z komunikatem Error Prog na wyświetlaczu po wymianie licznika. Byłem już u kilku fachowców i jedyne co się udało zrobić to zmienić nr Vin programatorem w liczniku, ale to nic nie dało. Postanowiłem sam to naprawić i zakupiłem Clipa do tego celu bo na forum znalazłem informację, że trzeba zaprogramować licznik do auta, nie znalazłem tylko informacji jak to konkretnie zrobić. Jedyne ustawienia do jakich się dokopałem to Język, jednostki, pomiar ciśnienia w oponach, tempomat/ogranicznik, skrzynia biegów to wszystko mam ustawione jak u siebie w aucie. Pytanie co jeszcze i w którym miejscu muszę pozmieniać żeby komunikat Error prog zniknął. Dodam jeszcze, że nie działają mi podgrzewane fotele, nie wiem czy ma to związek z wymianą licznika czy nie. Na zegarach również powinna wyświetlać się ikonka podgrzewania. Nie mam starego licznika, więc nie da się spisać z niego ustawień i nie wiem jakie wyposażenie było w aucie z którego mam licznik. Mam wersję Clipa 178, prośba o podpowiedź jak to konkretnie ogarnąć? Wyczytałem że trzeba coś pozmieniać w UCH, pytanie co konkretnie?

Należy zrobić konfigurację automatyczna , ale może okazać się iż nie da się z automatu ponieważ jest inny licznik ,

Nie ma złotego środka na wymianę licznika zazwyczaj podmiany plików aby to uruchomić

Warto mieć stary vin licznika aby było prościej

Temat ogarnięty, koledzy z forum Dacia pomogli. Każdy pisze o automatycznej konfiguracji ale pytałem jak ją krok po kroku wykonać bo z tym miałem problem. Trzeba zamontować obraz płyty Reprog inaczej nie da się jej przeprowadzić, prosta rzecz a początkujący użytkownik Clipa może o tym nie wiedzieć. Tym bardziej że nie dostałem płytki Reprog z Clipem. Po automatycznej konfiguracji wszystko wróciło do normy. Grzane fotele również działają, przed adaptacją licznika nie wyświetlała  się ikonka grzania ani fotele nie grzały.