Gość Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 (edytowane) Usuwam posta nie będzie mi ktos pisał że wciskam kit. Edytowane 17 Maja 2020 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareczek1979 Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Wiązka jest i zderzak też jest z dziurami jak pisałem tylko brak miejsca na czujniki przy halogenach. Chodzi głownie o te czujniki i ich numery bo pytałem właśnie na alle i jeden pisał mi że ten sam numer miał z przodu a drugi że to są czujniki z tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 (edytowane) Usuwam posta nie będzie mi ktos pisał że wciskam kit. Edytowane 17 Maja 2020 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejm36 Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 kolego fullxda .. ciekawe rzeczy opowiadasz. A tak na poważnie , nic Ci nie zadziała żadne pykanie w palec ;) itd. jeśli masz choć jeden element układu nie podłączony . Zaraz Ci wywali błąd i zablokuje centralkę . Najlepiej kup sobie za 30 zł interfejs / masz dużo na ten temat na tym forum / i wgraj program ddt4all lub pyren . Przyda Ci sie na przyszłość nauka w tym kierunku aby Ci nikt kitu nie wciskał. Nie wiem jak w megance PH3 , ja mam RSa ale w starszej wersji z przodu były dwa rodzaje czujników , proste i takie pod kątem , może dla tego Ci nie wchodzą. Nie jest również prawdą że każdy sie nada. Poszukaj po numerze np. na tej stronie http://www.catcar.info/renault/?lang=en&l=c3Q9PTMwfHxzdHM9PXsiMTAiOiJNb2RlbCIsIjIwIjoiTVx1MDBlOWdhbmUgSUlJIiwiMzAiOiJEWjIxIn18fG5vcHJzPT0xNDk1fHxicmFuZD09UmVuYXVsdHx8bm9wcj09MTQ5NXx8dHlwZT09RFoyMXx8Y2F0X2lkPT1DfHxpbWc9PTAxMDUxMzczfHxncnBfaWQ9PTg2fHxzdWJHcnBfaWQ9PTg2Qg%3D%3D wpisując swoje auto . Możesz je podpiąć do wtyczek nie zakładając zderzaka , skasować błąd i sprawdzić czy wszystko jest ok. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejm36 Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 fullxda .. po co te emocje. Nie ma czegoś takiego przy centralce 8 kanałowej że będą działały czujniki tylne a przednie można wyłączyć , chyba że wymienisz centralkę. Nie wiem jak można wyczuć pykanie w palec częstotliwości 40 khz . Jeśli jeden z czujników jest uszkodzony / martwy / centralka jest zablokowana i już żaden nie wysyła żadnej częstotliwości. Nie ma czegoś takiego że kupuje się pierwszy lepszy / tańszy /. Czujniki różnią się wielkością , budową , charakterystyka / proste i pod kątem 90 stopni /. Dużo pracy jest przy zdejmowaniu zderzaka / wyrabiają się ślizgi itd. / więc dobór odpowiedniego czujnika jest ważny aby Ci na przyszłość nie piszczała centralka co chwilę. Należy kupić takie które montuje fabryka , nie koniecznie kupować w serwisie. Cena używki to ok 40 zł. A ucząc się obsługi programów diagnostycznych miałem na myśli przyszłych mechaników którzy potrafią wciskać kit i wymienić pół auta . Nie mam najmniejszej ochoty kogokolwiek obrażać na naszym forum kol. fullxda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 (edytowane) abc Edytowane 6 Października 2020 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareczek1979 Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Postaram się sprawdzic te czujniki po kolei. Zauważyłem że często producenci zmienają numery części tak miałem w oplu ze świecami. Po prostu zrobię tak jak piszecie że dokupię czujniki z alle i podłączę do wiązki . Sprawdzę czy zniknie błąd z czujników i zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejm36 Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 jareczek 1979 , na początku nie napisałeś który masz rok / którą wersję / swojej meganki . Sądząc jednak z opisu że szukasz kratki halogenu z dziurą na czujnik to wnioskuję że jest to wersja ph3. Zakładałem czujniki przednie w wersji ph1 i tam one różnią się budową. Inne sa środkowe , inne po bokach. Z twojego opisu wnioskuję że szukasz tego : https://allegro.pl/oferta/kratka-lewa-przod-megane-iii-3-lift-12-13-pod-pdc-9272130213 Czyli masz w tej kratce czujniki takie same jak w zderzaku http://www.catcar.info/renault/?lang=en&l=c3Q9PTUwfHxzdHM9PXsiMTAiOiJNb2RlbCIsIjIwIjoiTVx1MDBlOWdhbmUgSUlJIiwiMzAiOiJEWjIxIiwiNDAiOiJVcGhvbHN0ZXJ5IC0gRWxlY3RyaWNpdHkiLCI1MCI6IjgzIEluc3RydW1lbnQgcGFuZWwgXC8gUHJveGltaXR5IHJhZGFyIn18fG5vcHJzPT0xNDk1fHxicmFuZD09UmVuYXVsdHx8bm9wcj09MTQ5NXx8dHlwZT09RFoyMXx8Y2F0X2lkPT1JfHxpbWc9PXx8Z3JwX2lkPT04M3x8c3ViR3JwX2lkPT04M0Y%3D Masz tam symbol tych czujników lub wersję starszą . 2 godziny temu, fullxda napisał: Chłopie miałem nie napisać ale mnie denerwujesz niech każdy kto ma czujniki parkowania włączy wsteczny i podejdzie z tyłu i przyłoży palec i powie czy puka mu cewka czy nie częstotliwości nie czujesz bo bys satelity fale radiowe itp czuł ale nie pisz farmazonów na tematy że nie wyczujesz który czujnik działa a który nie !Czujniki czy to do przodu czy do tyłu nie ma żadnej róznicy czy to rs czy dci ważny model samochodu zderzak sie rózni w zależności od wersji ale dziura i ślizgi są te same panowie kto zobaczy w swoim samochodzie czy mozna wyczuc czujniki? ja sam miałem 1 uszkodzony i bez problemu namierzyłem uszkodzony i potwierdziłmi to pyclip ! Bez odbioru kolego. Dla kolegi który pyta o czujniki ten czujnik kupiłem i od tego samego sprzedawcy nic nie sprawdzałem kombinowałem wszytko pasuje jak fabryka tylko gumke zostawiłem przezroczysta a była chyba czarna https://allegro.pl/oferta/czujnik-parkowania-pdc-do-renault-clio-megane-iii-7781454116 kol. fullxda ...Mam taka zasadę że potrafię się przyznać do błędu . Nigdy tego nie sprawdzałem / choć jutro zobaczę odłączając jeden czujnik / ale wychodzę z założenia że jeżeli centralka ma błędy podczas testu przy załączeniu stacyjki to nie wysyła już napięcia na czujniki. Z tego filmiku wynika że się mylę / choc jest to stara bmka /. Jeśli tak to ...szacun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareczek1979 Opublikowano 17 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Tak. Zgadza się to o taką kratkę chodzi. Z tego opisu wynika że wszystkie te czujniki są takie same. A tylko nie rozumiem dlaczego tyle różnych numerów tej samej części. Np. tu jest cała lista https://allegro.pl/oferta/czujnik-parkowania-renault-284420753r-284420965r-8258141617. chyba że każdy model ma to samo pod innym numerem? I z tej listy wynika że mógłbym zakupic takie coś https://allegro.pl/oferta/renault-megane-iii-kombi-czujnik-pdc-284426105r-9112764296?reco_id=44e8832d-9877-11ea-ba73-000af7f616c0&sid=1b14f67fa36602937f1572a57e6df4124ef63b53ab9897d3b9ab8b1bd1d899d5. Podłączyłbym to do kostki bezpośrednio i już byłoby coś wiadomo. Pod warunkiem że na pewno są sprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejm36 Opublikowano 18 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 Z tego co pamiętam różne numery wynikają również z tego że elementy są już fabrycznie malowane / kilka kolorów / lub nie. Z tego linka który podałeś to może i cena jest atrakcyjna ale jest to wiązka tylna która Ci sie nie przyda / brak wtyczki na halogeny i jest za krótka na przód , 3 szt. sprawne /. Link który podał kol. fullxd jest cenowo atrakcyjny i możesz przemyśleć ten zakup .. ja jednak osobiście bym szukał jednak po numerach aby się później nie denerwować że mi coś piszczy / choć można programem regulować czułość itd. / https://allegro.pl/oferta/parktronic-laguna-iii-clio-iii-megane-284420753r-8994687273?reco_id=df59bbb9-98d4-11ea-9833-000af7f630d0&sid=1b14f67fa36602937f1572a57e6df4124ef63b53ab9897d3b9ab8b1bd1d899d5 możesz szukać również na olx czy otomoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 (edytowane) abc Edytowane 6 Października 2020 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejm36 Opublikowano 18 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 kol. fullxda , właśnie wykonałem " taniec " przed swoją meganką ku uciesze sąsiadów pod blokiem nasłuchując i przykładając palec do czujnika. I mogę z całą odpowiedzialnością powiedzieć że w megane 3 ph3 przy centralce 259903837R ja osobiście nic nie czuje i nie słyszę ;). Może ten sposób ma zastosowanie w poprzednich wersjach , w tej jednak upieram się na stwierdzeniu że centralka testując system i stwierdzając błąd blokuje wysyłanie zasilania na czujniki. Swoją droga robiłem instalacje w kilku poprzednich swoich autach nie tylko w megance ale i w Julce i Leonie https://www.forum.alfaholicy.org/mito_giulietta/149465-podlaczenie_czujnikow_przod_pdc_julki_2011_przed_liftem.html i nie słyszałem o takim sposobie . Jeśli chodzi o przednie czujniki w megane 3 ph1 to z tego co pamiętam są takie https://www.czesciauto24.pl/mapco/13609736 i takie https://www.czesciauto24.pl/mapco/13609737 bez urazy ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 (edytowane) abc Edytowane 6 Października 2020 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jareczek1979 Opublikowano 18 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 Dużo już mam tych informacji. Kolego fullxda parktronik daje checka tylko że mam wyłączone w menu przednie czujniki. Po aktywacji zaraz wywala błąd i w programie po skanowaniu wali błędy ze wszystkich 4 czujników przednich. Czyli wygląda że ogólnie powinien działać jakby były czujniki. A tył nie działa mimo wszystko bo system nie ma pełnego zamknięcia. No i bardzo ciekawa informacja od andrzejm36 że ta wiązka z tyłu bo sprzedający twierdzi że to przód. Spróbuję kupić nowe widziałem oryginały https://allegro.pl/oferta/czujnik-parkowania-renault-284420753r-284420965r-8258141617 i trochę się tym pobawię. Jeszcze przetestuję sposób fullxda ale nie pod blokiem ale w jakimś spokojniejszym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi