szwagier24a Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Mam MIV z 2018 roku. Przyglądałem się zabezpieczeniu antykorozyjnemu tego pojazdu. Z przykrością stwierdzam, że MII, którą również mam, ma lepiej wykonaną. Na przykład: wytłoczki pod lewarek w MII były pokryte grubszą warstwą poliuretanu, z resztą jak cała podłoga; wszystkie śruby zawieszenia były cynkowane. W dwuletnim aucie aby połowa śrub zawieszenia była pokryta rudą. Śruby tylnej belki w MII były przykryte nadkolem, tak że woda śnieg nie miały łatwego dostępu. W MIV cały syf leci na śrubę, tuleję. Oprócz tego tylne podłużnice były pokryte tą "gumą" a w nowym nagi ocynk lub inne pokrycie. Lakier też nie jest idealny - miękki, łatwo go uszkodzić, ale słyszałem, że teraz na wszystkich autach jest słaby. Jakie są Wasze odczucia w tej kwestii? Ma ktoś już jakieś ogniska korozji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Wydech w tej I30 to prawie nówka. Wahacz inne elementy zawieszenia tragedia. Wahacz w MII po 15 latach to prawie nówki. Wydech w ASX po roku od zakupu z salonu to wygląda jak ten wahacz I30. Tak wygląda wydech u mnie przed konserwacją łączeń. Z samochodu jestem mega zadowolony. Może też pozytywne odczucia potęguje silnik z pazurem (140 KM). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 (edytowane) Niestety tych dodatkowych elementów zabezpieczających (dokładki, plastiki, osłonki) nie ma - bo walczą z wagą (aby spełnić normy emisji) - to raz. A dwa - każdy taki element to kilka euro - razy tysiące wyprodukowanych sztuk daje kupę kasy oszczędności. Cynkowanie śrub tak samo - dodatkowy koszt. Auta robi się teraz tak, żeby posłużyły 5-7 lat - potem złom i nowe (biznes musi się kręcić). Ja muszę żony wjechać na kanał i obejrzeć jak wygląda od spodu - bo z wierzchu nic się nie dzieje. Edytowane 25 Kwietnia 2020 przez MarcinDe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi