TomaszM Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 Na nasz klimat jest kolejność następująca: 5W30 i 5W40 na pierwszym miejscu i tak wychodzi z fabryki. Można wlać 5W, nic się nie stanie, masz dopiero 130kkm przejechane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxgrzes Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 No to dzięki, przy następnej wymianie wleje syntetyk. A niby nigdy się nad olejami nie zastanawiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacka Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 ja leje od czasu zakupu meganki Lotosa 5w40(mam 1.5dCi) i wymieniam co 20 tyś.km(a przejechałem do dziś 60 tyś.km) i wszystko jest ok!W Selgrosie koszt.ok.90zł(4l) Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszM Opublikowano 20 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2012 ja leje od czasu zakupu meganki Lotosa 5w40(mam 1.5dCi) i wymieniam co 20 tyś.km(a przejechałem do dziś 60 tyś.km) i wszystko jest ok!W Selgrosie koszt.ok.90zł(4l) Polecam W Łodzi po 59 pln Wyszedł w połowie roku nowy - z dopiskiem "Plus", z nowszymi normami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cornicki Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 (edytowane) Witam Koledzy! Na wstępię chciałbym zaznaczyć że byłem na forum Renault19.pl Niestety, dbało się o Renie ale czas na nią przyszedł(płyn chłodniczy w trasie zjadło) poszło na tłoki i thats"it:( (przebieg 350000 km w moich rękach 100000 km)rok 91 <><><><><><><><><><>><><><><> Kupiłem Megane (zawsze Renia) z takim samym silnikiem 1,9 D (rózniącym się osprzętem i pompą wtryskową LUCAS:() rok 2000... i mam mały problem.. <><><><><><><><><><>><><><><> Mianowicie do starej Reni 19 zawsze co 10000 km wymieniałem olej na Elf Turbodiesel 15W/40 a tutaj gość zmieniał na lotos diesel najtańszy (a ja na oleju nie chce oszczędzać) <><><><><><><><><><>><><><><> Przebieg licznikowy 245000 km (ile cofane nie wiem) niby oryginalny <ROTFL> i pytanko czy przy zmianie teraz wlać ELF turbodiesel 15W/40??? JAk w starej??? <><><><><><><><><><>><><><><> DZięki za podpowiedzi..... Regulamin pkt. 5.9 - Enter Aston76 Edytowane 14 Grudnia 2013 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawrob Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Witam! Zakupiłem Scenica 1.6 DCI 130KM przebieg 111000 km olej wymieniony przy 94945, wiec juz czas na nowy-problem z tym ,że nie mam informacji jaki olej był lany. Poprzedni właściciel wymieniał co 30k km... Jkai olej wybrać do tego silnika? Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszM Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 5W30 lub 0W30 z normą C4 RN0720 i najlepiej wymieniać częściej niż co 30,000, np co 20,000 lub raz w roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tiger93 Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Witajcie ! Właśnie mam zamiar dokonać pierwszej wymiany oleju w nowozakupionej Megi II phI 1.9 dCi 120 KM 150 000 km. Z karteczek w schowku (które dopiero odszukałem po zakupie oleju ...) wynika, że lany był olej Elf Evolution SXR 5W-40, mi jednak sprzedawca polecił Evolution SXR 5W-30 jako "lepszy" (na szczęście tej samej marki i rodzaju !) dla silników dCi i taki też zakupiłem w ilości 5l. Czy mogę wlać ten olej, nie zaszkodzę tym silnikowi ? Czy lepiej próbować posiadany olej sprzedać a kupić 5W-40 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BlackRaven Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Silniki bez FAP-a 5W40 silniki z FAP-em niskopopiołowy i zazwyczaj to jest 5W30 Uwaga ! Jeśli możecie unikajcie olejów energooszczędnych np. do benzyny klasa wg. API A5 bo mają łatwo zrywalny film olejowy ! Wymiana oleju co 30 kkm to zabójstwo najpierw dla turbiny a potem panewek ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pingus21 Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam, możecie poradzić jaki olej wlać do mojej megane z 2005 roku? 1.9 dci 120 km. Przebieg -+220 tys km. W zeszłym roku serwis renault skasował 140 euro i wlał ELF-a sxr. Jaki Wy polecacie Czy ELF SXR 5W40 Evolution wlać ponownie? Edytowane 28 Kwietnia 2014 przez pingus21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej87 Opublikowano 6 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Ja tam leję Elf Excellium 5W40 - mimo 220 tys km bierze max. 1 l /10 tys km (co tyle zmieniam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXePL Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 (edytowane) Koledzy, zalałem dzisiaj ELF Evolution 5W30 1 l Full-Tech FE (Solaris DPF, FE), na początku stary olej odessany, wymieniony filtr, zalane 4,5 litra nowego. Na bagnecie wszystko fajnie ale jak sprawdzam poziom oleju w 'komputerze pokładowym' to jest 'Olej OK', po przytrzymaniu aby sprawdzić dokładnie jest 'Minimum' i żadne kółko nie jest zapełnione. Co prawda autem po wymianie przejechałem na razie może 1 kilometr, ale sytuacja mnie trochę dziwi. Czy to normalne? <><><><><><><><><><>><><><><> Pacjent to Megane 2006 1.9 dCi z FAPem. <><><><><><><><><><>><><><><> Czy ktoś może u siebie sprawdzić czy kółka powinny być całe zamalowane czy raczej jakby było minimum to by było _ _ _ _ _ ? <><><><><><><><><><>><><><><> Z góry dzięki. Regulamin pkt. 5.9 - Enter Aston76 Edytowane 23 Lipca 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 (edytowane) kwadraciki są puste, byle był ich komplet, bodajże 6 szt.. Jak oleju ubywa to te kwadraty zamieniają się na kreski To zresztą nieistotne czy 5-6 czy 7 zawsze wszystkie pola są zajęte albo kwadratami, albo kreskami. Edytowane 22 Lipca 2014 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXePL Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Tak myślałem. Jednak francuska myśl techniczna nie przestaje mnie zaskakiwać. Dzięki wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 22 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Dlatego do każdego auta dołączyli instrukcję użytkowania hehehehe ;) A jak nie masz to sobie pobierasz ze strony My Renault, z pod przycisku Guide. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi