Bielu_1 Opublikowano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 Cześć, Sprawdzając dzisiaj olej poczułem wyraźny zapach benzyny. Sprawdzając później korek wlewu również czuć benzynę. Jeżeli chodzi o stan oleju wydaje mi się, że jest tyle ile poprzednio, nie ma wzrostu. Czy to normalne i może mieć związek z tym, że samochód jest użytkowany głównie w mieście? Na przemian - jeden tydzień to 2 x 10 km w jedną stronę przez miasto, drugi codziennie rano po 2 km. Teraz akurat jest po 100 kilometrach w trasie ale w dość ślamazarnym tempie ze względu na pogodę i ruch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 Przy tym silniku to rzadki przypadek. Jeżdżę K4M od 6 lat. Nie miałem takiego przypadku. Gdyby to był bezpośredni wtrysk to bym powiedział, że to normalne. Benzyna do oleju dostaje się przez pierścienie. Krótkie odcinki nie pomagają. Dla pewności radził bym sprawdzić: czujnik temperatury cieczy chłodzącej i termostat - oba mają wpływ na wzbogacanie mieszanki. Zalecam stosowanie płukanek - odblokują pierścienie olejowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi