radekmale Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 Witam. Dziś usłyszałem w kabinie jak od strony pasażera przy dodawaniu gazu coś klekocze, tyrkocze gdzieś od strony silnika więc otworzyłem maskę, ciągnę za gaz i cisza, mówię przeszło ale wszedłem do kabiny daje gazu i klekocze dalej czyli najbardziej to słychać w kabinie. Mam wrażenie że to gdzieś w miejscu gdzie znajduje się filtr i ma jakiś to związek z zaciąganiem powietrza. Wyciągnąłem filtr i czysty, w środku czysto. Ale zauważyłem że obudowa plastikowa błyszczy się więc to pewnie olej?? i pewnie ma to związek z tym. Z silnika olej nie ubywa, z chłodnicy płyn również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 Wykraplają się opary oleju z odmy. W tej obudowie powietrza mieści się około 2 l oleju. Warto to sprawdzić. Ja to ruszysz to do wymiany oringi na przepustnicy. Warto przeczyścić krokowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekmale Opublikowano 17 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 Dobra a skąd wydobywa się to klekotanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 9 godzin temu, radekmale napisał: Dziś usłyszałem w kabinie jak ; - od strony pasażera przy dodawaniu gazu coś klekocze, tyrkocze, - gdzieś od strony silnika Klekotanie / terkotanie lub dźwięk b; podobny może wystąpić ; 1/ Jeżeli masz gaz, zakręć gaz na butli, 2/ Wymień olej na markowy o lepkości 5W40; a/ przez zużyty, marnej jakości olej; - ulegają uszkodzeniu popychacze zaworowe hydrauliczne, - stan oleju należy utrzymywać na max, 3/ Temperatury silnika muszą być właściwe; - bo może dojść do spalania stukowego od przegrzania, 4/ świece i cewki muszą być suche i czyste; - wymień świece oraz zapewnij odstęp elektrod 0,7 mm, 5/ wadliwy czujnik położenia wału korbowego ; a/ czy dobrze zapala? b/ czy jest moc i przyspieszenie? c/ przeczyścić czoło czujnika, 6/ zatankuj do pełna paliwo 98 oktan, 7/ skontroluj rozrząd; a/ kiedy wymieniany rozrząd ? - za duży kąt wyprzedzenia zapłonu, spalanie stukowe, - przeskoczony pasek o 1 ząbek, - napinacz paska do kontroli/wymiany, 8/ na rozgrzanym silniku, na biegu jałowym; a/ wyłączaj po kolei zasilanie wtryskiwaczy benzynowych, b/ obserwuj; użyj stetoskopu np.; lekarskiego do dokładnej lokalizacji pochodzenia dźwięków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekmale Opublikowano 18 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 23 godziny temu, Andrzej-2010 napisał: Ale po co mnie przedrzeźniasz Czytałeś mój post w ogóle? REGULAMIN Forum się kłania - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi