Skocz do zawartości

Falujące obroty na zimnym silniku zaraz po odpaleniu

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Nie znalazłem podobnego problemu na forum, dlatego utworzyłem nowy temat. Od około miesiąca mam niewielki kłopot z Megane IIphI jak w moim profilu. Samochód jest zasilany 8-letnim lpg. Problem objawiał się tym, że na zasilaniu gazem samochód po wysprzęgleniu, na luzie, spadał szybko z obrotów do wartości 250-500 i albo gasł, albo ledwo co chwilę się podusił i obroty się unormowały. Na benzynie było dobrze. Po kolejnym wrzuceniu na luz nawet na ciepłym silniku objaw ten sam. Dopiero po przejechaniu 20+ kilometrów na gazie problem znikał. Chwile potem wyskoczył błąd czujnika położenia wału. W kolejnym dniu kręcił, ale odpalał za 2-3 razem, co potwierdziło problem z czujnikiem. Dodam, że problem z 3 akapitu już wtedy występował.
Następnie wyczyściłem przepustnicę, założyłem nowe oringi, sprawdziłem cały układ dolotowy i wymieniłem czujnik na nowy. W tej chwili, kiedy obroty po czyszczeniu przepustnicy (elektroniczna) się uspokoiły, przejechaniu 1000 km., w zasadzie problem z przygasaniem na luzie zniknął. Jeszcze sporadycznie świruje trochę i wskoczy na 2k obrotów, ale jest to chwilowe, rzadkie i nieuciążliwe.

Pozostał tylko jeszcze jeden problem, który się w zasadzie nie pogłębia, ale wolę dmuchać na zimne i szukam winowajcy. Na ciepłym silniku czy nawet "letnim" się to nie dzieje, ma to miejsce po co najmniej kilkugodzinnym przestoju. Im zimniej, tym bardziej zauważalne. Mianowicie: po odpaleniu na zimnym obroty wskakują na około 1k na ssaniu i wszystko jest jakby ok. Następnie, po 6-10 sekundach obroty zaczynają impulsywnie falować, tj. pomiędzy 600-900, dość raptownie. Kiedy przytrzymam lekko na gazie nogę w tym czasie, obroty adekwatnie się zwiększają, falując np. pomiędzy 1k-1,4k w ten sam sposób. Trwa to maksymalnie do 10 sekund, po czym samochód znowu zaczyna chodzić jak należy i problem znika do kolejnego zimnego uruchomienia. Co prawda samochód nie gaśnie, ale jest to uciążliwe i wolałbym uniknąć pogłębiania się problemu.

Ogólnie silnik jest w dobrej kondycji, serwis olejowy i lpg robię regularnie co 10k, silnik suchy, w tym samym interwale podmieniam świece na nowe, cewki beru wymieniane jakieś 3 lata temu. Akumulator przyzwoitej firmy, ma nieco ponad rok i prąd trzyma jak należy. Alternator też ma właściwe ładowanie.

Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł lub miał podobną usterkę będę wdzięczny za podpowiedzi i sugestię. Pozdrawiam.