roubert Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 Witam. Mam następujący problem z odpalaniem mojej Meganki. Podczas wciskania przycisku Start/Stop, słychać chrzęst co powoduje odpalanie silnika. Jest to normalna reakcja. Ale problem w tym, że nie zawsze odpali tzn. zakręci rozrusznikiem ale nie odpali. Świecą się kontrolki ładowania, immobilizera,słychać ciche buczenie jednak silnik nie pracuje. Teraz żeby wyłączyć te kontrolki i spróbować zapalić jeszcze raz, muszę odłączyć dodatnią klemę z akumulatora, odczekać kilkanaście sekund, po czym zakładam klemę na plusa i idę spróbować odpalić jeszcze raz, po czym zaskakuje i odpala. Takie rzeczy dzieją się na ciepłym i zimnym silniku. Około dwóch miesięcy temu miałem regenerowany rozrusznik, jednak potem nie było problemów z odpalaniem. Aż do teraz. Przeczyściłem klemy, bolce od akumulatora, akumulator ma 2 lata. Posiadam Renault Megane II 1,6 83 kw 113 km wersja kombi, benzyna, rok produkcji 2004. Pytanie jeszcze o wersję, nie wiem jaką wersję mam tzn.ph i od czego to zależy. Za każdą odpowiedz będę wdzięczny. Jeśli napisałem w nieodpowiednim dziale, to bardzo przepraszam. Piszę pierwszy raz na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 25 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2021 2 godziny temu, roubert napisał: teraz żeby wyłączyć te kontrolki i spróbować zapalić jeszcze raz,muszę odłączyć dodatnią klemę z akumulatora,odczekać kilkanaście sekund,po czym zakładam klemę na plusa i idę spróbować . Wystarczy powtórnie wcisnąć start bez pedału sprzęgła i lampki gasną. Poczytaj tematy związane z zespołem kzfr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roubert Opublikowano 27 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 W dniu 25.05.2021 o 21:09, jabrze napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.13 - aniewa Zrobiłem jak napisał kolega jabrze,zadziałało. Kontrolki gasną ale samochodu w dalszym ciągu odpalić się nie da. Ale podczas wciskania Start/Stop wyświetlił się komunikat : awaria pierścienia immobilizatora. Spróbuję na zapasowym kluczu odpalić moje auto. Zauważyłem ponadto że w czasie kiedy pilotem zamykam auto, kierunkowskaz lewy tylny mrugnie słabym światłem, z kolei na awaryjnych świeci mocnym strumieniem. Czy może być to przyczyna kluczyka z transponderem. Bateria w nim ma około 3 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 27 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 Immo blokuje zapłon, ale nie kręcenie rozrusznikiem. Miałeś zalanie uch lub UPC? Awaria pierścienia immo - czytnik karty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roubert Opublikowano 2 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2021 Nic się nie zalało. Żadne uch lub UPC. Doszedłem do tego że wymieniłem baterię w kluczyku i problem znikł. Odpala za każdym razem. Jeśli chodzi o awarie pierścienia immobilizera, wciskanie startu bez pedału sprzęgła powoduje nieprawidłowość w wyświetlaniu błędu na wyświetlaczu,błędu którego nie ma. Zaoszczędziłem kilkaset złotych na kolejnej naprawie. Jeśli chodzi o baterię,zdziwiłem się że tak szybko się rozładowała. Poprzednio wymieniałem jakieś 4 miesiące temu. Także jeśli komuś nie działa odpalanie,niech najpierw wymieni baterię a jeśli to nie pomoże to niech szuka dalej przyczyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 2 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2021 40 minut temu, roubert napisał: Doszedłem do tego że wymieniłem baterię w kluczyku i problem znikł. To powinieneś zrobić przed szukaniem porady na forum. Podkreślę jeszcze raz. Wejdę do każdej sprawnej M2 bez baterii w pilocie i ją odpalę móc kontynuować jazdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi