Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Airbag

Monsaj

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Monsaj napisał:

myślę, że to przypadłość Renault

Tak, typowa w przypadku Megane II. Ciągle jak nie wtyczka pod siodłem kierowcy to taśma airbag. Kompletną taśmę z wtyczkami Chińczyki już opanowali i sprzedają za grosze.

• 4 lata później...

Cześć, przeglądałem już forum, większość tematów dotycząca poduszek jest zamknięta, a trudno znaleźć rozwiązanie..
W moim przypadku problem dotyczy Megane CC z 2006R 2.0 benzyna.

Z czytałem następujące błędy przy użyciu prostego modułu bluetooth OBD: 

• B100B
  • B1001 - wymiana fotela kierowcy, wymiana fotela kierowcy, brak zgodności kodu poduszki powietrznej z kodem tej samej poduszki zapisanym w jednostce sterującej
  • B100C - uszkodzenie czujnika przyspieszenia(akcelerometru)
  • B1002 - obwód prawej poduszki powietrznej bocznej/klatki piersiowej
  • B1014 - napinacze pasów?

Przeglądałem internety, ale brak konkretnej informacji czego dotyczą, raz mowa jest o napinaczu, raz o poduszce w fotelu prawym bądź lewym..

Pierwsze co wymieniłem w aucie, to taśmę w kierownicy.. ale trochę nad wyrost, ponieważ po sprawdzeniu multimetrem na wszystkich przewodach było przejście.

Sprawdzałem również kostki pod fotelami - wydają się być ok. 

Moja Meganka na pewno miała zmieniany fotel kierowcy.. ponieważ ma ciut inny odcień oraz brakowało w nim grzania.

Macie jakieś sugestie co do błędów? Za dwa tygodnie mam badanie techniczne i chciał bym to do tego czasu jakoś ogarnąć.

Ewentualnie czy macie kogoś z Poznania lub okolic kto by to ogarnął dobrze?