Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Opony zimowe

kaliq

Recommended Posts

Ja kupiłem Firestone Winterhawk 2 i wbrew ostatniemu testowi zamiszczonemu w Auto Świecie spisują się całkiem nieźle i są do tego rewelacyjnie ciche ;) cichsze nawet od świetnych letnich Continental ContiPremiumContact 2

Panowie wypowiadajcie się na temat opon wymienionych w pierwszym poście bo inaczej Wasze zostaną usunięte.

Swoją drogą jest to dziwne, że mój post został szybko usunięty bo niby pisałem o innych oponach a co do innych postów mówiących również o innyc oponach koledzy admini pdchodzą jakoś bardziej liberalnie. Troszkę to z ich strony nie fajne.

[nie rozumiem żali kolegi który nie mając megane III wypowiada się na temat opon do tego samochodu, idąc dalej stwierdzam że kolega się myli w tym temacie piszemy o oponach zimowych wszystkich nie tylko o wspomnianych w pierwszym poście] -Robak

Panowie wypowiadajcie się na temat opon wymienionych w pierwszym poście bo inaczej Wasze zostaną usunięte

Niezupełnie:

A co Wy byście wybrali?

w moim rozumieniu to pytanie odnosi się do jakichkolwiek opon ;)

Ja jeżdżę na Bridgestone Blizzak LM25 i powiem ze po śniegu wymiatają ;) zero poślizgu.

Ja mam Nokiany WR-G2 w drugim aucie, w rozmiarze 205/55R15. Bardzo fajne, ciche, polecam.

Do meganki sam szukam czegoś cichego w 225/45/R17 i rozważam Bridgestone LM30, Conti TS830, Pirelli Sottozero 2 oraz owe Nokiany WR-G2.

Z tego czego nie polecam w szerokości 225, to Yokohama W Drive, bo jest dosyć hałaśliwa.

Nie wiem czy to jest dobry pomysł - wysokość opony będzie taka sama, więc dziury wybierać będzie tak samo kiepsko. Natomiast przy tej mocy trochę łatwiej będzie zrywać przyczepność na suchej drodze. Na mokrej zerwę niezależnie od szerokości opony ;)

Teoretycznie węższa opona to większa przyczepność na śliskiej nawierzchni (pomijając już samą moc). Mimo wszystko ja również kupiłem opony w rozmiarze 225/45/R17. Trzeba po prostu z głową jeździć bo nawet najlepsza opona nie uchroni przed poślizgiem. A co do dziur to nie pamiętam kiedy wpadłem w jakąś wielką. Może mam szczęście a może po prostu nasze drogi stają się co raz mniej dziurawe ;-)

• 2 tygodnie później...

pojechałem raczej po bandzie i kupiłem kleberki krisalp hp2. na mokrym trzymają się bardzo mocno, na sniegu jeszcze nie testowane. Są trochę głośne - przy pewnych prędkościach słychać delikatne huczenie ale cena była tu głównym wskaźnikiem wyboru.

No może jeszcze rekomendacja z letnich kleberek dunaxer hp2 które rewelacyjnie mi się sprawowały w poprzednim samochodzie.

• Prezes zmienił tytuł na Opony zimowe