BUDZIKKK Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Witm! Po wymianie kompletnego rozrządu wraz z pompa i cieczą chłodzącą; po zrobieniu ok 1000km zaczęło się wycie, które wraz z podnoszącą sie temp silnika staje się nieznośne i niekomfortowe (najczęściej ujawniało się podczas jazdy w korku i zrobieniu ponad 15km). Dodam że od wymiany zrobiłem już ok 5000km. W chwili obecnej podjadę do pracy (7km) i na biegu jałowym już słychać delikatny pomruk. Pzeczytałem kilka waszych postów i mam pytanie. Dlaczego to wycie/buczenie pojawia się dopiero przy nagrzanym silniku? Zamontoway pasek bosh, pompa chyba skf, rolki nie pamietam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Moim zdaniem to pompa wody - w mojej fieście objawy były identyczne. Sam wymieniałeś czy robił to warsztat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Może rolka się tak szybko poddała :) - bywa tak czasami. Też się nagrzewa podczas pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gw68 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Miałem podobnie w silniku 1,9 DCI. Rozrząd był robiony w serwisie. Serwis stwierdził, że czasami mogą wystąpić podobne objawy i pochodzą od pompy wodnej. Kazali sie tym nie przejmować i obserwować, czy buczenie ustępuje z czasem. W mojej megance huczenie ustało po przebiegu ok. 5000 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BUDZIKKK Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2008 W warsztacie. Zastanawiam się nad opcją oddania auta do warsztatu, żeby zlikwidowali mi to huczenie. Prawdopodobnie wiąże się to z wyluzowaniem paska. Czy warto by mechanik to ponownie rozbebeszył i złożył?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisp Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Tu masz wskazówkę : http://megane.com.pl/viewtopic.php?t=7160 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BUDZIKKK Opublikowano 15 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Rozebrali obudowę i naciąg jest zgodny z strzałkami, obstawiają ze wina leży po stronie rolki. tu się zaczynaja schody. Mogą poluzować pasek na moja odpowiedzialność. Mogę zakupić nową rolkę (nie dają gwarancji że ustąpi byczenie) i ją wstawią lub oddać rolkę na gwarancję i czekać na odpowiedź producenta. Tym samym auto bedzie uziemione na 3-4tygodnie. Jesli rolka bedzie sprawna obciażają mnie kosztami wynajmu auta zastępczego. Nie wiem co robić! Dostalem gwarancje na 12 miesięcy na to co mi tam wsadzili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marr29 Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 miałem podobny problem, nawet wymieniłem niepotrzebnie pompę wody- okazało się,że hałasowały paski po rozgrzaniu, dziwne ale po nasmarowaniu olejem o podwyższonej przeczepności huczenie z okolic pasków ustało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagu Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 BUDZIKKK, mają zrobić by było dobrze a tobie to rybka jak. Przypadkiem nie robiłeś tego w ASO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BUDZIKKK Opublikowano 15 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Nie ASO!!! jutro z rana dzwonie do Wojew Inspektoriatu Inspekcji Handlowej i sobie porozmawiamz tymi babeczkami już kilka razy korzystałem z ich rad. Może i tym razem coś mądrego mi podpowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GREG0R111 Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 Miałem dokładnie taki przypadek w Cytrynie Ax. Pasek wył po nagrzaniu. Pomogła wymiana samego paska, ale już innej firmy. Ten pierwszy musiał zmieniac właściwości pod wpływem temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BUDZIKKK Opublikowano 18 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2008 Teraz to już załamka totalna. Panowie z L&M. Jacek Pełka w sprawie tego wycia kontaktowali się z serwisem renault. U nich występują podobne usterki i rozwiązują je w następujący spos: Rozgrzewają silnik i gdy osiągnie wysoką temperature zciągają osłonę ustawiają rolke i pasek strzałka do strzałki. Panowie z w/w warsztatu tak właśnie zrobili. Nasłuchiwały tego 3 osoby i nikt nic nie stwierdził. Auto odebrał mój brat również rozgrzał silnik i też nic nie słyszał. Przyprowadził pod do i ..... DALEJ TO SAMO!!! A przejechał zaledwie 10km i stał w korkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagu Opublikowano 18 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2008 gdy osiągnie wysoką temperature zciągają osłonę ustawiają rolke i pasek strzałka do strzałki Podstawowy błąd- nie na gorącym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BUDZIKKK Opublikowano 19 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Kolejne odwiedziny w/w zakładu skończyły się tym że mechanika olśniło. Zdją pasek alternatora i kazał odpalić i... cisza. okazało się że dzwiek ten powoduje któraś z rolek współpracująca z alternatorem bądź sam alternator. W przyszłym tygodniu rozpoczynam szukanie alternatora po renowacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagu Opublikowano 19 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Dlaczego nie sprawdzisz rolek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi