AdrianL96 Opublikowano 19 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 Witam Panowie, jakiś czas temu miałem podobny komunikat i padła turbina która została wymieniona na nową. Tym razem kontrolka ciśnienia oleju pojawiła się nagle i gasła na rozgrzanym silniku. Wczoraj zapaliła się i pojawił się głośny metaliczny dźwięk i nie jechałem dalej. Szukałem po tematach a to pompa oleju a to rozrząd ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Mam film z tym dźwiękiem jak to chodzi. Ma ktoś jakiś pomysł? Mam możliwość pożyczenia manometru ciśnienia oleju a to pewnie pierwsze do sprawdzenia. video-1637267920.mp4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 19 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 5 godzin temu, AdrianL96 napisał: jakiś czas temu miałem podobny komunikat i padła turbina która została wymieniona na nową. Tym razem kontrolka ciśnienia oleju pojawiła się nagle i gasła na rozgrzanym silniku. Wczoraj zapaliła się i pojawił się głośny metaliczny dźwięk i nie jechałem dalej. Rutynowe czynności, które należało zrobić przy wymianie turbosprężarki; - pomiar ciśnienia oleju; - wymiana pompy oleju i jej napędu w 1,9 dci/120 KM, - wymiana magistrali olejowej turbosprężarki, - kontrola/wymiana zaworu odmy olejowej, - kontrola/wymiana panewek korbowodowych, Co zostało zrobione z w/wym czynności??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdrianL96 Opublikowano 19 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 Z wyżej wymienionych nie została wymieniona pompa oleju oraz brak kontroli panewek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 19 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 Głównym mankamentem silnika 1,9 dci/120 KM była pompa oleju; - dająca niskie ciśnienie oleju na biegu jałowym, - co prowadziło do uszkodzenia panewek korbowodowych, wału silnika oraz turbosprężarki, Najlepszą opcją był montaż pompy z 1,9 dci/130 KM z napędem + misa olejowa większa, Półśrodek to; - montaż nowej pompy oleju + napęd , - montaż nowych panewek, - częsty pomiar ciśnienia oleju. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdrianL96 Opublikowano 19 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2021 (edytowane) Dzięki wielkie za informację, zastanowię się może i nad montażem tej od 130km. A ten metaliczny dźwięk to od panewek? Edytowane 19 Listopada 2021 przez AdrianL96 dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi