jarko85 Opublikowano 14 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Witam posiadam megane l 1.6 16v 2002r. Problem mam taki że z dnia na dzień przestał odpalać. Samochód kręci, w baku słychać jakby krótki głuchy dźwięk, sprawdziłem pompę paliwa na krótko chodzi bez problemu. Na kostce do pompy jest napięcie 0.30v. Przekaźnik wymieniony na nowy boscha. Czujnik uderzeniowy zmostkowany i dalej nic. Na kostce od czujnika po przekręceniu kluczyka jest napięcie 12v. Sprawdziłem przejście ze skrzynki bezpieczników do wtyczki pompy paliwa i jest ok. Rozłożyłem już ręce proszę o jakieś rady bo już głupi jestem. Dziękuję pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 14 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Jeśli pompa chodzi na krótko, to pozostają do sprawdzenia wszystkie połączenia. Napisałeś, że sprawdzone. Jaki prąd płynie do pompy paliwowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarko85 Opublikowano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Rozumiem żeby sprawdzić rezystancję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 14 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Podczas kręcenia wałem iskra jest? Do przekaźnika pompy dochodzi stały plus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarko85 Opublikowano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Sprawdzę jutro i dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 14 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Możesz później w miejsce pompy podłączyć żarówkę 21W od kierunkowskazów i zobaczyć, czy świeci pełnym światłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarko85 Opublikowano 14 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Połączenia sprawdzone tylko miernikiem na przejście brzęczykiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 14 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2022 Sprawdź to samo pod obciążeniem. Brzęczyk działa dla oporu do 30, czy do 50 Om, a Tu 1 Om na połączeniach to spadek ponad 4V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarko85 Opublikowano 15 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 Stały plus dochodzi do przekaźnika, iskra jest. Po podłączeniu żarówki do wtyczki pompy nic nie świeci. Pomiar rezystancji nic nie pokazał dodatkowo na wtyczce nie ma napięcia. Chyba podłącze do wtyczki czujnika uderzeniowego kabel bezpośrednio do pompy omijając starą instalację i powinno się pokazać napięcie po kluczyku, dobrze myślę czy jakoś inaczej mam to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 Pamiętaj tylko, że po przekręceniu kluczyka napięcie na pompie będzie tylko przez sekundę. Pompa zasilana jest stale tylko podczas pracy rozrusznika i silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarko85 Opublikowano 15 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 No tak ale jeśli będzie napięcie, poda paliwo to odpali i pompa będzie sobie pracowała.... Teoretycznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 Praktycznie również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarko85 Opublikowano 15 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 Ok dam znać Podłączyłem pompę bezpośrednio pod przekaźnik od pompy paliwa w komorze silnika i dalej się nie uruchamia. Napięcie jest 11.30v jakieś sugestie? Dodam że wpiąłem się też żarówką i też nie świeci Zagadka rozwiązana. Przy dźwigni otwierania maski pod plastikiem był przekaźnik. Niby sprawny bo "cykał" ale po wymianie problem został usunięty. Można zamknąć temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 5 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 W dniu 14.02.2022 o 21:32, jabrze napisał: Sprawdź to samo pod obciążeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawinci Opublikowano 10 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Sprawdź kostkę przy stacyjce , lubią się wypalać styki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi