nerazzurri Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2022 Cześć Wam, planujemy wymienić wysłużonego golfa 4 na Megane 3. W szczególności jesteśmy z żoną zainteresowani wersją coupe z silnikiem 1.4 tce. Mamy na oku sztukę z poniższego ogłoszenia: https://www.otomoto.pl/oferta/renault-megane-renault-megane-coupe-1-4-16v-bose-edition-mega-zadbany-ID6EQI1Y.html Po rozmowie telefonicznej okazało się, że właściciel posiada samochód zaledwie od 3 miesięcy i zakupił go z uszkodzeniem widocznym na załączonym zdjęciu. Naprawił i sprzedaje licząc na zysk. 1. Czy polecalibyście zakup takiego auta i do jakiego poziomu Wy osobiście byście negocjowali? 2. Czy zna ktoś mechanika z Kalisza, który w sobotę byłby skłonny pomóc w sprawdzeniu pojazdu? Starałem się szukać Meganek z rocznika 2012 wzwyż, w związku z informacjami, że od tego roku silniki zostały poprawione (dłuższe biegi, zlikwidowany problem z wadliwą UPG?). Czy te informacje mają pokrycie w rzeczywistości? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extreme666 Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Uszkodzenie jest częściowo obrobione, nie wiem czy na potrzeby zdjęcia czy może poprzednik wizualnie pomniejszył skalę uszkodzeń. Może i czepiam się - ale zderzak przód inny odcień i niedokładnie spasowany, zderzak tył - spasowanie, do weryfikacji pokrywa bagażnika + podłoga bagażnika. Porównaj szwy siedzeń przednich - nie widzi mi się siedzenie kierowcy. Sprawdź jeszcze drzwi pasażera - listwa podokienna odstaje. Warto zweryfikować ew. uszkodzenia/ niedoróbki demontażowe deski, kierownicy, podsufitki i słupków B. Czy warto ? nie wiem, ale jakoś nie daję wiary słowom handlarza. I jakoś nie chce mi się wierzyć, że auto z Francji było nieuszkodzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 W dniu 22.08.2022 o 21:39, nerazzurri napisał: Starałem się szukać Meganek z rocznika 2012 wzwyż, w związku z informacjami, że od tego roku silniki zostały poprawione (dłuższe biegi, zlikwidowany problem z wadliwą UPG?). Czy te informacje mają pokrycie w rzeczywistości? Raczej tak, Większość uszkodzeń UPG jest wynikiem zaniedbań użytkowników; - dawania po garach na zimnym silniku, szczególnie w czasie dużych mrozów, - lub przegrzanie silnika do którego dochodzi w wyniku małej ilości płynu chłodzącego ; - wycieków z węży chłodzących , - z uszkodzonej chłodnicy, turbiny, - niechlujny/nie fachowy montaż instalacji lpg; - kurczące się trójniki plastikowe przy reduktorze, - dolewanie płynu, bo serwis tak doradził; - prowadzi, że pojeżdżą jeszcze miesiąc i będą mieli pęknięty cylinder, 2 godziny temu, extreme666 napisał: I jakoś nie chce mi się wierzyć, że auto z Francji było nieuszkodzone. Czy ma dwie karty startowe??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nerazzurri Opublikowano 29 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2022 (edytowane) Dziękuję za Wasze odpowiedzi i rady. Udało mi się przejechać Megane w hatchbacku z silnikiem 1.6 110KM i wydaje mi się, że na moje i żony potrzeby wystarczy. Natrafiłem na ogłoszenie w Łodzi, co nam bardzo pasuje bo mamy tylko 45 kilometrów. Znaleziona sztuka jest z roku 2013 z przebiegiem 140000 w coupe. Pojawia się pytanie: czy oprócz zmian wizualnych również w tym silniku (1.6) po lifcie nastąpiły jakieś poprawy mechaniczne? Może wydłużyli biegi, poprawiło się spalanie, itp.? Ma ktoś informacje na ten temat? Cena jest dosyć wysoka: 29500, stąd nie wiem czy się opłaca. Edytowane 29 Sierpnia 2022 przez nerazzurri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi