patpat Opublikowano 19 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 Witam, wiem, że to forum Megane, ale może miał ktoś podobnie. Mam problem z moim Renault – Clio 3 , 2010 rok, polift, 1.2 benzyna, jeżeli to ważne, to skrzynia biegów JH3 176 1. Podczas ruszania na pierwszym biegu, auto zaczyna szarpać. Nie ma żadnych dźwięków, tylko po prostu szarpie, i drga cały samochód. Po chwili przestaje, i na żadnym innym biegu tak się nie dzieje 2. Drugi problem, podczas cofania (szczególnie jak już auto jest rozgrzane) w pewnym momencie pojawia się metaliczny dźwięk, taki jakby stuk Sprzęgło jest nowe, zresztą na starym też były takie objawy. Miał ktoś taki przypadek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 19 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 Jeżeli szarpanie nie jest od układu zapłonowego to przyczyną może być skrzynia. Szarpanie i stuk może być od zużytej poduszki Dolnej od tyłu silnika. Z reguły jest ona najmniej trwała. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patpat Opublikowano 19 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 Poduszka niby była sprawdzana, ale może faktycznie jeszcze raz oddam, żeby ktoś zobaczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 19 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 Na pozostałych biegach można to łatwo zdiagnozować podczas jazdy np.: na biegu 5 puszczamy gaz po czym po chwili ponownie wciskamy - wtedy wyczuwalne jest szarpnięcie, często słyszalny stuk oraz nie wiem jak w Clio III, ale w Clio II widać było konkretnie przesunięcie dźwigni zmiany biegów. Tak, wiem taki urok Clio II, ale ze sprawną poduszką ten ruch jest "minimalny". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patpat Opublikowano 19 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2022 Dzięki za podpowiedź. Jutro na pewno sprawdzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patpat Opublikowano 20 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2022 Sprawdziłem, żadnego dźwięku, ani szarpnięcia nie było. Drążek też nie "skakał" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi