trimstray Opublikowano 3 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2022 Cześć! Moi drodzy, taka sprawa - podczas dodawaniu gazu (niezależnie czy na luzie czy na biegu) w tle pojawia się dziwny dla mnie dźwięk: buczenie, trochę dźwięk odkurzacza. Pojawia się on, jak silnik schodzi z obrotów, tzn. dodaję gazu, puszczam i na końcu jakby jest ten dziwny dla mnie dźwięk. Do mechanika śmigam dopiero w przyszłą środę jednak nie wiem czy jeździć Meganką czy wstrzymać się z jazdą. Do tematu dołączam mp3 z nagranym dźwiękiem, jesteście w stanie pomóc czy to turbina czy jeszcze coś innego? Megane 3 Coupe 1.4 TCE 130km H4j 2010 Z góry bardzo dziękuję! megane3.mp3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 4 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2022 9 godzin temu, trimstray napisał: Do mechanika śmigam dopiero w przyszłą środę jednak nie wiem czy jeździć Meganką czy wstrzymać się z jazdą. Z nagrania "nie za bardzo " da się coś wywnioskować; - udaj się do mechanika obeznanego z reno, - sprawdź stan łańcucha rozrządu, - masz auto z 2010 r - które wymaga szczególnej uwagi odnośnie poziomu płynu chłodzącego, - gazu nie masz? - stosuj markowy olej, filtr oleju, - powoli rozgrzewaj silnik - szczególnie zimą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trimstray Opublikowano 4 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2022 Bardzo dziękuję za odpowiedź! Rozumiem, wiadomo nagranie, mechanik mam nadzieję ogarnie temat. - udaj się do mechanika obeznanego z reno - mieszkam w Gdańsku, mam mechanika u którego naprawiałem Megane 2 więc mam nadzieję, że ogarnie temat - sprawdź stan łańcucha rozrządu - po kupnie (mam Megane miesiąc) planuje przy tej wizycie profilaktycznie wymienić rozrząd/łańcuch - masz auto z 2010 r - które wymaga szczególnej uwagi odnośnie poziomu płynu chłodzącego - płynu nie ubyło do tej pory, ale naczytałem się forum żeby zwracać na to uwagę - gazu nie masz? - nie ma gazu - stosuj markowy olej, filtr oleju - tzn.? jakie firmy są markowe i zalecane? - powoli rozgrzewaj silnik - szczególnie zimą - auto odpalam, zostawiam ok. 1min na luzie, potem jadę max 2k obrotów do pełnego rozgrzania, po jeździe także czekam 1min. i gaszę silnik, mam nadzieję, że taka procedura jest ok aaa samochód stoi w garażu podziemnym i zimę też tam będzie stało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 4 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2022 2 godziny temu, trimstray napisał: przy tej wizycie profilaktycznie wymienić rozrząd/łańcuch Kumaty mechanik na podstawie ; - wychylenia napinacza łańcucha, - czy ewentualnie otarć na osłonie rozrządu, zadecyduje czy już wymiana czy za chwilę, 2 godziny temu, trimstray napisał: jakie firmy są markowe i zalecane? Ravenol, Neste, Amsoil, Millers, Valvoline - to czołówka firm olejowych, Mann, knecht, purflux - to filtry markowe, 2 godziny temu, trimstray napisał: mam nadzieję, że taka procedura jest ok Jest OK Trochę wiedzy w pigułce; - patrz; moja stopka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trimstray Opublikowano 4 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2022 Jeszcze raz bardzo dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 4 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2022 zanim zaczniesz wymieniać wszystko w samochodzie na zapas to jedno zasadnicze pytanie. Samochód jeździ normalnie czy zaobserwowałeś jakiś spadek mocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trimstray Opublikowano 4 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2022 (edytowane) Moim zdaniem jeździ normalnie jednak to co zaobserwowałem moim nie fachowym okiem, to dwie rzeczy: - po rozgrzaniu silnika przy dodawaniu gazu słychać to "buczenie" o którym piszę, nie jest ono jakieś niewiadomo jak mocne, jednak no słyszę je jadąc samochodem, zauważyłem je dodając gazu, np. mam na 3 biegu, wciskam gaz, pojawia się kontrolka aby zmienić na 4 i tak jakby wtedy czuć lekkie buczenie i jakby samochód lekko się dławił (ale to naprawdę minimalnie i możliwe, że przesadzam z tym muleniem), za to jak daję mocniej gaz to jest ok - tak jakby "turbo" zadziałało, wtedy lekko w fotel wbija (nie wiem czy to jasno w miarę opisałem...) - natomiast też nie jest tak, że daję gazu a Megane muuuli, tego nie ma - czasami, także już po rozgrzaniu silnika, na biegu jałowym czuć delikatne drgania, np. podjeżdżam pod światła, wrzucam samochód na luz i czuję, jak silnik drga, ale to też nie jest mocne drganie, bardziej takie delikatne, i też nie zawsze się to zdarza Obu rzeczy nie zauważyłem na zimnym, w sensie zaraz po odpaleniu, raz że nie wciskam gazu mocno, dwa wtedy do pełnego rozgrzania jadę delikatnie. Zwrócę jednak na to uwagę. Edytowane 4 Listopada 2022 przez trimstray Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 4 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2022 wiesz, z tego opisu nie da się nic sensownego wywnioskować i nie bierz tego do siebie. Ja np. muszę coś posłuchać własnym uchem i dopiero coś moge się wypowiadać. Polecam jakiegoś kumatego mechanika który najpierw osłucha samochód a później będzie coś dalej diagnozował. Jak ktoś zacznie od listy części do wymiany to zmykaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Refild Opublikowano 4 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2022 Podobne zjawisko miewałem latem gdy było gorąco na dworze i nie wykorzystałem nabicie turbo bo np. było czerwone światło i trzeba było hamować. Generalnie sprawdź połączenia dolotu jak wsio ok to po prostu turbo śwista tak i ma tak być, przyszły chłodniejsze dni wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trimstray Opublikowano 4 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2022 Jasne, rozumiem i bardzo dziękuję za sugestie i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi