pritchard Opublikowano 19 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2022 Cześć wszystkim. Jestem po wymianie radia, ze standardowego "płaskiego" na radio z bluetooth i wyświetlacz bez przycisków. Póki co, wszystko działa, a w następnym kroku chcę dołożyć manetkę z odbieraniem połączeń oraz mikrofon w podsufitce. I wobec tego pojawia mi się wątpliwość/pytanie. W okolicach lampki podświetlenia nie widzę żadnej wiązki do mikrofonu. Wiem natomiast, że zwykle prowadzona jest w prawym słupku (strona pasażera) i chyba zakończona gniazdem, tego jeszcze nie sprawdzałem. Chodzi mi o to, że sprzedawane mikrofony z demontażu mają krótki kabelek z wtyczką. Długość tego kabelka na bank jest za mała by dotrzeć do prawego słupka. Czy pomiędzy słupkiem, a okolicami lampki był jeszcze jakiś przewód? Jak to jest podłączone? Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 19 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2022 Od gniazda w prawym słupku musiałem pociągnąć trzy przewody do okolic lampki sufitowej. Brakowało tego w oryginale. Schemat poniżej. JA - kolor żółty, RG - czerwony, GR - szary. R397 gniazdo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pritchard Opublikowano 19 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2022 @aniewa Dzięki za konkretną odpowiedź ? A powiedz mi, tak z praktyki, jaki rodzaj wtyczek tam jest, jakiś model? Czy zarabiałeś "na sztywno" przewody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 19 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2022 Wydaje mi się, że dorobiłem wtyczki na złączu goldpin 2,54 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pritchard Opublikowano 27 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Dzięki za info, to cenna dla mnie wskazówka. Nie chcę zakładać dodatkowego wątku dlatego napiszę jeszcze tutaj. Ściągnąłem poszycie słupka pasażera i mam wyprowadzone dwa gniazda. Te mniejsze, rozumiem że jest od mikrofonu, a te duże gniazdo jest od czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Ta drugo wtyczka jest instalacją szyberdachu. +,- i dwa przewody CAN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pritchard Opublikowano 27 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Dzięki. Czyli dla mnie bezużyteczna, bo okna w dachu nie mam Wracając do wiązki mikrofonu i kwestii dorobienia przewodu, to ze schematu wnioskuję, że przewody pomiędzy gniazdem R397, a mikrofonem (789) krzyżują się. RG (pin 3 gniazdo R397) -> JA (pin 2 789 mikrofon) oraz JA (pin 2 gniazdo R397) -> RG (pin 3 789 mikrofon), a GR (pin 1 R397) -> GR (pin 1 mikrofon 789) pozostaje bez zmian. Dobrze rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Trochę to dziwne ale tak jest na schemacie, u siebie podłączałem mikrofon według tego schematu i działa. Na schematach mikrofonu dla M III ph 2 kolory już się nie krzyżują, żółty do żółtego (JA), czerwony do czerwonego (RG). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pritchard Opublikowano 27 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 (edytowane) No i cykor teraz mnie obleciał aby mikrofonu przez to nie spalić ? Nic to, kupię mikrofon, zobaczę jak wtyk tam wygląda bo nawet na żywo tego nie widziałem i trzeba będzie zaryzykować... [EDIT] Kupiłem mikrofon 283128032R, jak poniżej na fotce. Będzie pasował do Megane 3 Ph1 2009r? Bo znalazłem też zdjęcia takiego mikrofonu w czarnej obudowie i kurka boję się że zły kupiłem ? Edytowane 27 Grudnia 2022 przez pritchard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi