szyna222 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 Witam!! Renault megane 2 1.6 112KM 2008r.+LPG Podłączyłem elm program piston ( na desce nie wyświetla się żaden błąd) z ciekawości czy nie ma jakiś błędów i niestety wyskoczyły dwa błędy, pierwszy P0300 -wykryte przypadkowe/wielokrotne wypadanie zapłonów w cylindrach, drugi błąd P0420 - system katalizatora(Bank 1) - wydajność poniżej progu. Zrobiłem zdjęcia te pierwsze trzy są na postoju , te ostatnie trzy też na postoju tylko obroty 1900obr/min Dodam że w tłumiku coś brzęczy,grzechocze intensywność zależy ile dodam gazu.jak się jedzie to prawie nie słychać,średnie spalanie komputer pokazuje 7,9 -8.0.samochód nie zauważyłem spadku mocy Napięcie akumulatora 13,9-14 V Obliczone obciążenie silnika 20,4% Temp.cieczy 84 Chwilowa korekta wtrysku Bank 1 od 13,3 do -10,2% Korekta wtrysku Bank 1 od 15,6 -20,3 Czujnik podciśnienia MAP 32KPA obroty 698-709 wyprzedzanie zapłonu dla 1-go cylindra od -1,5 do 1,5 temp.zasysanego powietrza 32-33 Pozycja przepustnicy11,8% czujnik tlenu - napięcie Bank1 czujnik1 od 0,065 do 0,760v czujnik tlenu korekta wtrysku Bank 1 czujnik 1 od -12,5 do 1,6 czujnik tlenu napięcie Bank 1 czujnik 2 od 0,115 do 0,625v czujnik tlenu korekta wtrysku -100% Zdjęcia poniżej, Zastanawiam się czy sonda do wymiany czy katalizator?jeśli katalizator to można jeździć? tylko to brzęczenie ,jak się jedzie zależy od obrotów ale prawie nie słychać Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 Na benzynie też pokazują się błędy. Korekty ujemne wskazują na za bogata mieszankę. Sondę można wymienić profilaktycznie na oryginalną. Zmienne fazy i zawór sprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szyna222 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 1 godzinę temu, szwagier24a napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Na benzynie też pokazują się błędy.Benzyna pb98 zawsze taką tankuje na Orlen. Rozrząd robiony 20 tys.temu wraz z zaworem zmiennych faz. Samochód ma przebieg 220 tys. Czyli kupować benzynę pb95? Sondę tylko którą i oryginał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 8 godzin temu, szyna222 napisał: Podłączyłem elm program piston ( na desce nie wyświetla się żaden błąd) z ciekawości czy nie ma jakiś błędów i niestety wyskoczyły dwa błędy, Nie wyświetla się żaden błąd na desce; - czyli ogólnie- parametry mieszczą się w granicach tolerancji błędu, Zalecam; - wykasować błędy, - wymienić świece zapłonowe, - zadbać aby świece i cewki były suche i czyste, - wymienić ewentualnie ; - sondę za katalizatorem, - filtr powietrza, - tankować na sprawdzonych stacjach, - dawać od czasu do czasu " po garach " 8 godzin temu, szyna222 napisał: Dodam że w tłumiku coś brzęczy, grzechocze, intensywność zależy ile dodam gazu Należy ustalić który to tłumik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szyna222 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 31 minut temu, Andrzej-2010 napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa 31 minut temu, Andrzej-2010 napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Ostatni tłumik końcowy był z 3 lata temu wymieniony,zegocze gdzieś w środku samochodu tak mi się wydaje ale przy wymianie oleju sprawdzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 12 godzin temu, szyna222 napisał: Podłączyłem elm program piston ( na desce nie wyświetla się żaden błąd) czy błędy zostały wykasowane i sprawdzone ponownie po jakimś czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szyna222 Opublikowano 7 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 22 minuty temu, carsik napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Wykasowałem i za chwilę sprawdziłem i powróciły programem piston, błędy te same PO300 i P0420, chyba że wykasować innym programem jakimś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 Spróbuj czymś innym. Błąd P0420 jest błędem buforowanym, to nie jest błąd elektryczny aby powrócił natychmiast. Sterownik potrzebuje nieco czasu aby zebrać dane z pracy z katalizatora to jest minimum kilkadziesiąt kilometrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szyna222 Opublikowano 8 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2023 Witam. Dziś go przegoniłem dynamiczną jazdą ponad 150 km i sprawdzałem jeszcze innym programem wyskoczyły oprócz P0300 i P0420 jeszcze P0606 i U0111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi