Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Drgania przy jeździe ze stałą prędkością/obrotach

irekk8

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
mam u siebie w 1.3 TCe 140km 20kkm przebieg, taką przypadłość, że przy jeździe ze stałą prędkością i stałych obrotach odczuwalne są poszarpywania. Głównie przy obrotach poniżej 2000obr/min. 

Najgorzej jest w okolicy 1800obr/min. Dwa razy udało mi się doprowadzić go wręcz do żabkowania. Obroty na obrotomierzu skakały wtedy +/-100. Wystarczyło dodać lub odpuści lekko gazu i problem zniknął. Uczucie było takie jakby, lekko kopał w pedał gazu.

Niestety takie mocne szarpanie jest sporadyczne. Lekkie poszarpywanie jest odczuwalne zwłaszcza na zimnym. Tak jakby jechało się po mikro tarce na drodze. Auto jeszcze 2 miesiące na gwarancji. ASO oczywiście nie zauważyło problemu. Na jałowym silnik pracuje równo.

Czytałem na necie, że te silniki tak miewają. Ktoś pisał, że od nowości, od 6 lat ma podobnie. Trochę irytujące. Mój kolega ma ten sam motor i nie ma takich objawów.

Pozdrawiam!

• 4 miesiące temu...

Poczytaj sobie moje posty. Moim zdaniem to luzy w układzie przeniesienia napędu. Mechanicy w ASO renault to po prostu oszuci (lub d-bile) bo wszyscy rżną głupa że porblemu nie ma. Problem jest i to jedyny, jak dla mnie, problem tego silnika. Ale u mnie >100 kkm i żadnych awarii z tego powodu. 

• 2 lata później...

Cześć, wiem że odgrzewam kotleta ale czy udało się uporać z tym problemem? Dopadł i mnie ten objaw i to narastający niestety. Szukam i szukam w necie, ale cisza niesety. ASO także nie chce/umie pomóc.

U mnie silnik ten sam, skrzynia manualna, Kadjar 2022.

Pozdrawiam 

Marcin 

W dniu 6.02.2023 o 11:08, irekk8 napisał(a):

Cześć,
mam u siebie w 1.3 TCe 140km 20kkm przebieg, taką przypadłość, że przy jeździe ze stałą prędkością i stałych obrotach odczuwalne są poszarpywania. Głównie przy obrotach poniżej 2000obr/min. 

Najgorzej jest w okolicy 1800obr/min. Dwa razy udało mi się doprowadzić go wręcz do żabkowania. Obroty na obrotomierzu skakały wtedy +/-100. Wystarczyło dodać lub odpuści lekko gazu i problem zniknął. Uczucie było takie jakby, lekko kopał w pedał gazu.

Niestety takie mocne szarpanie jest sporadyczne. Lekkie poszarpywanie jest odczuwalne zwłaszcza na zimnym. Tak jakby jechało się po mikro tarce na drodze. Auto jeszcze 2 miesiące na gwarancji. ASO oczywiście nie zauważyło problemu. Na jałowym silnik pracuje równo.

Czytałem na necie, że te silniki tak miewają. Ktoś pisał, że od nowości, od 6 lat ma podobnie. Trochę irytujące. Mój kolega ma ten sam motor i nie ma takich objawów.

Pozdrawiam!

Edytowane przez RedKoral

Obejrzyj dolot, czy jest suchy, warto by obejrzeć kanały dolotowy każdego z cylindrów, czy nie ma nagaru - przypadłość znana z 1.2 tce. Kiedy swiece wymienione.

1800 obr to start turbo czy tu nie ma problemu. Wszystkie wężyki podciśnienia szczelne?

Dolot suchy, do kanałów nie zaglądałem. Świece wymienione niecałe 10 tyś km temu. Przyznam, że moje koncepcje też krążą dookoła szczelności dolotu i sterowania turbosprężarką ew. sterowania mechanizmem zmiany faz. Cholerka tylko obecna aura nie sprzyja grzebaniu pod maską a nie dysponuję garażem. 

Moje wyczyny: -4 demontaż kolumny kierowniczej o latarce z Clio II; -7 wymiana pierwszej sondy lambda w MII 1.6 16V, -15 wymiana nagrzewnicy w MII. wszystkie prace na świeżym powietrzu na parkingu osiedlowym. 

Także da się.