xxlqwazar Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Witam. Szukałem, ale nigdzie nie udało mi się znaleźć informacji, filmiku, czy chociaż jakiegoś manualna. Ktoś z Was wymieniał sam te świece ? One są położone z tyłu silnika, pod skosem wkręcone ? Powiem szczerze, że zgłupiałem jak ich zacząłem szukać 😁 Czy tam jest potrzebny jakiś klucz specjalny ? W 1,2, czy 1,4 nie było problemu, ale tutaj mi to wygląda nieciekawie. Z góry dziękuję za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Nic specjalnego nie potrzebujesz. Po prostu wystarczy klucz fajkowy o odpowiedniej długości żeby osłony od turbo nie przeszkadzały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 17 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2023 Najlepiej zaopatrzyć się w klucz nasadowy o cienkich ściankach. Swoją drogą to bardzo ciekawa konstrukcja głowicy bo we wszystkich współczesnych silnikach z bezpośrednim wtryskiem (może to wynikać z mojej małej wiedzy) świece są zainstalowane w głowicy centralnie pomiędzy zaworami a tu to wtryskiwacz jest umieszczony centralnie. Wg. mnie może to mieć pozytywną zaletę, że wtryskiwane paliwo chłodzi wszystkie zawory jednoczenie oczyszczając ich powierzchnie z nagarów. Osobiście jeszcze nie wykręcałem świec z tego silnika, ale myślę, że nie będzie sprawiać dużego kłopotu ich wykręcenie. Nie wiem, jak się ma kwestia demontażu cewek ze świec - czytałem, że czasem ta gumowa fajka bardzo mocno przyssie się do świecy i może dojść do jej rozerwania - nie wiem czy problem dotyczy tego silnika - fabrycznie izolatory posmarowane są jakimś specjalnym smarem - nie wykluczone, że jest to smar fluorowy Beru ZKF01 i nie chodzi mi o smarowanie gwintu a o izolator. Wg. mnie smar ma właściwości: jest doskonałym dielektrykiem, zapobiega przyklejaniu fajki do izolatora, zapobiega wejściu wilgoci pod fajkę co zapobiega upływom iskry po izolatorze - czyli ochrona cewki, filtra cząstek stałych, wysoka skuteczność spalania paliwa. Zresztą świece również nie mają klasycznego wyglądu: brak użebrowanego izolatora, złącze elektryczne również wygląda nietypowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi