RP77 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Mam problem w Megane 3 1,4 TCE z 2012r. Odpalanie to prawdziwa loteria. Raz zapali od pierwszego innym razem trzeba kilka, a czasem kilkanaście razy wciskać przycisk . Wymieniłem czujnik położenia pedału sprzęgła (ten zielony z chowanym bolcem) , wymieniłem przycisk Start stop i nadal problem jest. Jakieś sugestie od Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Na luzie też jest taka loteria? Wyskakuje komunikat typu wciśnij sprzęgło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zacząłbym od diagnostyki tego co dzieje się podczas próby rozruchu. Co widzi elektronika samochodu. Inaczej można pół auta wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RP77 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 I na luzie i na biegu i z wciśniętym sprzęgłem i bez wciśniętego. Zawsze tak samo - komunikat Wciśnij sprzęgło i naciśnij start. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 8 godzin temu, RP77 napisał: Zawsze tak samo - komunikat Wciśnij sprzęgło i naciśnij start. Czyli wygląda na to, że nie są spełnione warunki do rozruchu. Chociaż trudno o jednoczesną usterkę czujnika na skrzyni biegów i czujników przy pedałach. Pomimo tego zacząłbym jednak od sprawdzenia: 1 - czy czujnik na skrzyni biegów właściwie pokazuje stan: załączony bieg-luz (clip, pyclip, pyren, maxiecu) 2 - czy czujnik przy pedale sprzęgła zawsze wskazuje, że pedał jest wciśnięty - po jego wciśnięciu do podłogi (programy jw.) 3 - czy czujnik przy pedale hamulca wskazuje naciśnięcie hamulca, jest to czujnik dwuobwodowy. Jeden obwód sprawdza czy pedał jest w górze a drugi wykrywa naciśnięcie pedału (programy jw.) Za pomocą interfejsu ELM 327 można zmienić konfigurację modułu UCH by zezwalał na rozruch bez używania pedałów sprzęgła lub hamulca, to by wykluczyło czujniki na tych pedałach. Pozostałby tylko czujnik luzu w skrzyni biegów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi