Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Błąd DF060 wypadanie zapłonu 2 cylinder

Robert230

Rekomendowane odpowiedzi

To wykluczyłem z powodu który wcześniej opisałem - przy zimnym silniku na benzynie pracuje OK. Dopiero przy wzroście temperatury zasysanego powietrza do ok 23 C (jeszcze przed przełączeniem na LPG) zaczyna gubić zapłony. Jak pisałem - czujnik temperatury na dolocie jest OK - właściwa delta rezystancji oraz podmieniłem z drugiego auta.

28 minut temu, carsik napisał(a):

Być może kostka wtryskiwacza.

Wszystkie kostki spryskałem fosolem.

Temperatura zasysanego powietrza nie miałaby żadnego znaczenia, korekcja to max 4% ale na wszystkich cylindrach. Mając instalacje gazową możesz podglądać czasy dla wtryskiwaczy benzynowych, nic tam intrygującego nie widać?

Błąd DF060 - wypadanie mieszanki cylinder 2 opóźnione spalanie - jest często opisywany w necie też w przypadku 1.5 dci. Niestety nikt nie zadał sobie trudu aby opisać sposób usunięcia. 

Edytowane przez 2n3055

W dniu 30.06.2023 o 10:01, Robert230 napisał(a):

samochód zaczął szarpać na biegu jałowym i zapalił się check engine.

Po podłączeniu do testera diagnostycznego pokazało błąd DF060 - wypadanie mieszanki cylinder 2 opóźnione spalanie.

W dniu 18.01.2025 o 20:16, 2n3055 napisał(a):

mam dokładnie takie same objawy, a wymiana świec, cewek jak i wtryskiwacza nie przyniosła żadnych efektów.

1/ Check engine ;

- miga czy pali się ciągle?

2/ Co to za instalacja lpg ;

- kiedy założona a kiedy serwisowana ??

17 godzin temu, 2n3055 napisał(a):

Wtryskiwacze benzynowe zamieniłem miejscami,

- pomimo tego błąd jest cały czas na cylindrze 2. 

16 godzin temu, 2n3055 napisał(a):

- przy zimnym silniku na benzynie pracuje OK.

- Dopiero przy wzroście temperatury zasysanego powietrza do ok 23 C

- (jeszcze przed przełączeniem na LPG)  -  zaczyna gubić zapłony.

13 godzin temu, 2n3055 napisał(a):

Na LPG silnik pracuje idealnie …

3/ W 99% przy instalacji PB + instalacja lpg; ;

- wina w przypadku nieprawidłowej pracy silnika - leży po stronie instalacji lpg,

4/Sprawdź;

a/ styki wtrysku nr;2 oraz styki obu sterowników,

b/ przejścia impulsów masowych do sterowników;

1/ każdy przewód masowy wtryskiwacza Pb jest rozcięty i puszczony przez sterownik lpg,

2/ znajdź miejsce rozcięcia przy felernym cylindrze nr;2  i  zmostkuj przewody,

3/ impulsy sterujące na wtryskiwaczu benzynowym;

- badanie diagnostyczne wykonać przy pomocy testera diagnostycznego, szczypiec prądowych i oscyloskopu,

- w profesjonalnym serwisie naprawczym np.; Bosch,

c/ może być uszkodzony sterownik Pb,