barteky Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2023 (edytowane) Po dwóch miesiącach parkowania auta (wyjazd służbowy) zauważyłem wyciek oleju w górnej części silnika. Jaka może być przyczyna? Megane iii rocznik 2009 1.6 benzyna Edytowane 30 Sierpnia 2023 przez barteky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a1ex8 Opublikowano 2 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2023 (edytowane) Hej! Mam to samo w identycznym aucie. Jest to uszczelka odmy, zaślepki i td. Oto co trzeba wymienić by wyeliminować wycieki. - Uszczelki kolektora + uszczelka odmy - Uszczelka przepustnicy - Zaślepka wałka większa - Zaślepka wałka mniejsza Są to części które konsultowałem z doradcą z działu części Renault. Edytowane 4 Września 2023 przez a1ex8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a1ex8 Opublikowano 4 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2023 (edytowane) Dzisiaj rano byłem u kolegi mechanika i temat został ogarnięty. Potwierdzam, wszystkie wyżej wymienione uszczelki i zaślepki pasuje idealnie. Po zdjęciu kolektora, ogromna plama oleju pod spodem, sączył się przez uszczelkę odmy. Gumy po tylu latach były zdębiałe i nie spełniały swojej pracy. W kolektorze dość sporo oleju po latach, oczywiście wymyty i wysuszony. Przepustnica była też mocno zabrudzona, jak i sam wąż po miedzy przepustnicą a obudową filtra, wszystko wymyte i wysuszone. Nieco trudniej było wyjąć te cieknące zaślepki wałka, ale po chwili poszło. Dodam że mówimy o Megance 3 PH1 2009r. z silnikiem 1.6 16V 110KM KM4 858 z przebiegiem 122k. Po odpaleniu obroty prawie 1,5k. Po chwili zeszły do coś około 1k. Postanowiliśmy zrobić adaptację. Po adaptacji obroty w normie. Dodam, że auto zaczęło jeździć zupełnie inaczej. Ruszanie bez dodawania gazu, zero falujących obrotów, odczuwalnie więcej mocy, niższe obroty przy wyższych prędkościach, cichszy silnik, mniejszy hałas przy zmianie fazy rozrządu, płynność ruchu. Obstawiam, że przez odpowiednią mieszankę, też spadnie spalanie. Jestem mocno zaskoczony efektem. Stanowczo polecam wszystkim posiadaczom 1.6 16V 110. Edytowane 4 Września 2023 przez a1ex8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 4 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2023 To bardzo dobry silnik, o który należy dbać a odwdzięcza się bezawaryjną pracą. Należy pamiętać że zmieniając rozrząd zmieniamy koło zmiennych faz najlepiej z zaworem. Tą opisana przez @a1ex8 profilaktykę wykonać przy okazji i 5 lat spokoju. Stosować płukanki i uszlachetniacze do oleju a będzie pracował jak zegarek. Do tego dobre irydowe świece i problem cewek rozwiązany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi