Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Czujnik temperatury dolotowej 1.5 dci, Gdzie?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 25.01.2026 o 20:19, jabrze napisał(a):

Zmienia się gęstość ropy że zmianą temperatury. Jakie masz ciśnienie paliwa podczas kręcenia? Może warto podładować akumulator, żeby wzrosły obroty rozrusznika, a tym samym ciśnienie. Być może blokada wtrysków nie pozwala na rozruch.

Twój silnik ma pompę elektryczną (wstępną ) w baku. Dostarcza paliwo przez filtr do pompy mechanicznej?

Cisnienia nie sprawdzałem. Akumulator kupiony pół roku temu i nie było żadnych problemów. 

W dniu 25.01.2026 o 20:45, aniewa napisał(a):

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 :!: - aniewa

Po nacisnięciu od razu zaczyna kręcić. Kontrolka pokazuje się na ułamek sekundy po włożeniu karty i później tuż przed rozruchem po wcisnięciu przycisku ale też na ułamek sekundy. Sprawdzałem też czy stan przekaźnika i świec się zmienia w tej apce z 1 na 0 i nic się nie dzieje. Jeśli ten odczyt temperatury jest prawdziwy, a komputer bierze pod uwagę temperature powietrza w dolocie to byc może nie załącza świec. Nie wiem jak to jest zaprogramowane bo jesli by tak było to troche dziwne bo czujniki dają sprzeczne sygnały i moim zdaniem komputer wtedy powinien pokazać jakis błąd. Jeszcze chciwłbym sprawdzić na pinach przepływki jakies wartości ale nie mam schematu.

Możesz odłączyć przepływomierz, pominiesz czujnik temperatury powietrza wlotowego ale nie wydaje mi się, by to miało wpływ na odpalanie silnika. Czas grzania świec żarowych zależy od odczytanej temperatury wody i jeżeli ta jest w okolicy otoczenia to powinno być ok. 

Jeżeli korzystasz z Torque to ustaw parametr PR891, pokaże stopień wysterowania świec żarowych w % od 95 do 15.

• 2 tygodnie później...
W dniu 29.01.2026 o 19:34, cojestkurna napisał(a):

Po nacisnięciu od razu zaczyna kręcić. Kontrolka pokazuje się na ułamek sekundy po włożeniu karty i później tuż przed rozruchem po wcisnięciu przycisku ale też na ułamek sekundy.

Objawy wskazują na niesprawny przekaźnik świec żarowych lub brak sterowania przekaźnikiem przez komputer wtrysku.