Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

1.2 Tce, szarpanie przy mocniejszym dodaniu gazu

Kuli

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam od niedawna Megane z silnikiem 1.2 TCe wracałem nie dawno z trasy i na autostradzie auto straciło moc zaświeciły się kontrolki check engine i pomarańczowy klucz, po zjechaniu z autostrady podskoczyłem najprostszy car scaner i wyskoczył błąd o braku kompresji na pierwszym cylindrze i wypadaniu zapłonu. Po skasowaniu błędów auto jeździ normalnie ale gdy dodam mocniej gazu zaczyna szarpać i zapala się błąd . Proszę pomóżcie może ktoś też już tego doświadczył z góry dzieki

• aniewa zmienił(a) tytuł na 1.2 Tce, szarpanie przy mocniejszym dodaniu gazu
15 godzin temu, Kuli napisał(a):

Po skasowaniu błędów auto jeździ normalnie ale gdy dodam mocniej gazu zaczyna szarpać i zapala się błąd .

Podaj kod błędu,

Auta z lat 2012-2017 cierpią  na ;

-  duże zużycie oleju,

-  dużą skłonność do tworzenia nagaru na ; denkach tłoków, zaworach, kanałach wlotowych zaworów,

-  marnej  jakości  rozrząd,

Jeśli  silnik 1,2TCe  zaczyna ;

- szarpać, niestabilnie pracować, generowane są wypadania zapłonu,

- duże ilości spalań stukowych na poszczególnych cylindrach,

To konieczność poddania silnika  czyszczenia  z  nagaru;

-  przy  przebiegu 128kkm,

-  należy również zainteresować się stanem łańcucha rozrządu 

W dniu 3.07.2024 o 20:29, carsik napisał(a):

Masz błąd i objawy jak od problemów z iskrą. Co jeszcze potrzebujesz aby sprawdzić cewkę i świece?

Sprawdziłem każda cewka po kolei i świece jest iskra ręce opadają

W dniu 4.07.2024 o 11:06, Andrzej-2010 napisał(a):

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 :!: - Prezes

PO302 PO300 PO313 PO351 352 353 354

Jakie zużycie oleju?

- po wykręceniu świec - kontrola nagaru na tłokach,

Pomiar ilości;

- wypadnięć zapłonu,

- spalań stukowych na poszczególnych cylindrach,

- pomiar kąta wyprzedzenia zapłonu

• 1 miesiąc temu...

Witaj. Sprawdź system przepustnicy. Przyczyną szarpania może być zyżycie przepustnicy tzn wytarcie styków na ślizgu oporowym przepustnicy. Jest to uszkodzenie można powiedzieć wytarcie styków (mechaniczne). Sprawdź a może oszczędzisz dużo nerwów, czasu i pieniędzy. Moja rada wynika z empirii. To może być przyczyną Twojego problemu. Występują dość często w Reno. Powodzenia p.s. używana przepustnica kosztuje niewiele na wtórnym rynku. Po jej założeniu trzeba ją zaadoptować komputerowo.