Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

5W30 vs. 5W40

stefanek

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 30.08.2024 o 23:08, szwagier24a napisał(a):

Płukanki należy wykonywać ponieważ: masz zmienne fazy, hydrauliczne popychacze.

Ja bym dodał, że ją należy wykonać przede wszystkim gdy zmieniamy olej np. na lepszy. Są różne bazy olejowe więc chcąc zalać Ravenola a lejąc do tej pory Elfa to obowiązkowy zabieg. Przy LPG co trzecią wymianę nie zaszkodzi (chyba, że nie był czarny przy wymianie).

Jakość oleju w zwykłym wolnossaku jakim jest 1.6 nie ma aż tak dużego przełożenia jak na jednostki z turbosprężarką więc zalanie go 5W40 wcale nie zaszkodzi silnikowi szczególnie przy LPG, którego spalanie podnosi temperaturę w komorze więc jak wyżej już wspomniano nie ma co kombinować nawet jak 5W30 jest tańszy i na promocji.

11 minut temu, SilverGTA napisał(a):

Jakość oleju w zwykłym wolnossaku jakim jest 1.6 nie ma aż tak dużego przełożenia

Ale czystość w przypadku tego silnika podobno już ma znaczenie. Chodzi o żywotność KZFR, które swoje kosztuje, a do tego jego wymiana to robota jak przy rozrządzie i robią się już koszty konkretne.

Swoją drogą jak ktoś planuje właśnie wymianę oleju i stosuje ELF SXR 5W40, to aktualnie na aledrogo jest w chyba sensownej promocji, bo za niecałe 119 zł 5-litrowa bańka (https://allegro.pl/oferta/olej-silnikowy-elf-evolution-900-sxr-5-l-5w-40-16227491373). Nie wiadomo oczywiście, jak z oryginalnością, no ale jest kod QR to można sprawdzić i najwyżej zwrócić.

To ja jestem świeżo po wymianie oleju. Rok i miesiąc tylko 7 tyś. km. jeżdżone na LPG. Płukanki nigdy nie robiłem pierwszy raz przy 170 tyś. Na bagnecie olej niby czysty ale w zlewce już trochę bagienko. Zalałem Millers Trident 5w40. Jeśli mówimy o laniu 5w30 jest to bezsensu są to oleje niskopopiołowe pod normy euro tu mamy prosty silnik bez ekologii. Jak komuś zależy na silniku trzeba lać 5w40. 

20240903_110838.jpg