carsik Opublikowano 6 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2024 (edytowane) Godzinę temu, fukilas napisał(a): Megane 3 1.5DCI 110km ciężko pali na zimnym przy temperaturze na minusie jest w stanie kręcić nawet z 20 sekund, a po odpaleniu przez jakiś czas chodzi nie równo. No trochę zrobiłeś ale być może część niepotrzebnie. Podstawowy parametr jak ciśnienie paliwa w listwie w czasie rozruchu jak i synchronizacja wału i wałka. Sprawdzałeś? Czy świece żarowe grzeją jak powinny? Edytowane 6 Grudnia 2024 przez carsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fukilas Opublikowano 6 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2024 (edytowane) 15 minut temu, carsik napisał(a): REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Świece grzeją, ciśnienie realne na listwie praktycznie pokrywa się z żądanym. 15 minut temu, carsik napisał(a): REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Synchronizacja chyba musi być ok, skoro na ciepłym pali od strzała, ale co prawda przez chwilę lekko kuśtyka, na którymś cylindrze. Edytowane 6 Grudnia 2024 przez aniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 6 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2024 A jakie masz ciśnienie w cylindrach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fukilas Opublikowano 6 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2024 10 minut temu, carsik napisał(a): REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Na zimnym 21-21.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 6 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2024 No to tak możemy do rana. Kolego, opisz porządnie co i jak zrobiłeś. To nie jest forum wróżka.pl. I nie ma słowa chyba, albo cos sprawdzałeś jak problem występuje, albo nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fukilas Opublikowano 6 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2024 Kolego, już tłumaczę. Auto kupione w poprzednim roku. Zimą zaczęły się problemy z odpalaniem. Wymieniłem świece, przekaźnik świec żarowych, termostat z czujnikiem, filtr paliwa i akumulator. Po tych wszystkich wymianach nic się nie zmieniło, auto nadal ciężko pali na zimnym. Sprawdzałem kompresję na zimnym silniku, to na każdym cylindrze wyszło w granicach 21-21.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 6 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2024 Dobrze, to jeszcze raz. Czy sprawdziłeś czy świece grzeją gdy auto nie chce odpalić? Informacja, że je wymieniłeś nic nie wnosi. Czy sprawdziłeś jaką temperaturę silnika widzi ECU. Jakie masz ciśnienie paliwa przy rozruchu zimnego silnika gdy nie chce odpalić. Czy masz wtedy synchronizację wału i wałka? Inaczej można się ganiać do następnej zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jmalos Opublikowano 7 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2024 Myślę że większość rad na tym forum jest dla fachowców a nie dla osób które tu zgłaszają problem. Szkoda że nie można się tutaj czegoś więcej dowiedzieć (oprócz komentarzy naszego mistrza z Mod Team) Nawiązując od ostatniego komentarza 1/ Jak sprawdzić czy świece żarowe grzeją (podłączyć przez przekaźnik to za mało dla mnie) 2/ Gdzie jest w ustawieniach DDT4 temperatura silnika? o jaką temperaturę w ogóle tu chodzi (płynu, powietrza? paliwa? czy inną?) 3/ Wskazówka dotycząca pomiary ciśnienia paliwa, czy chodzi tu chodzi o wysokie ciśnienie na szynie czy przed pompą? Jeśli pomiar ciśnienia na szynie to jego pomiar komputerem w przypadku kiedy samochód nie pali jest bardzo problematyczny i według mnie nawet mało wiarygodny. Potrzebny byłby manometry glicerynowy. 4/ Jak może zbadać synchronizację wału i wałka? Nigdzie jeszcze nie spotkałem takich parametrów pomiarów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 7 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2024 1 godzinę temu, jmalos napisał(a): 1/ Jak sprawdzić czy świece żarowe grzeją (podłączyć przez przekaźnik to za mało dla mnie) Najpierw zacząć od zdjęcia fajki ze świecy i w to miejsce podłaczyć żarówkę 12 V 21 W. Na zimnym silniku przed odpaleniem powinna jasno świecić przez około 2-3 sekundy. Potem jasność może spadać. Jak żarówka świeci to obwód grzania jest sprawny. Jeżeli wszystkie świece są wymienione na identyczne to wykręcić jedną z nich i podłączyć bezpośrednio do akumulatora na dwie-trzy sekundy. Powinna być bardzo jasno czerwona. 1 godzinę temu, jmalos napisał(a): 2/ Gdzie jest w ustawieniach DDT4 temperatura silnika? o jaką temperaturę w ogóle tu chodzi (płynu, powietrza? paliwa? czy inną?) Temperaturę odczytasz w sterowniku silnika, chodzi o temperaturę cieczy chłodzącej 1 godzinę temu, jmalos napisał(a): 3/ Wskazówka dotycząca pomiary ciśnienia paliwa, czy chodzi tu chodzi o wysokie ciśnienie na szynie czy przed pompą? Odczytasz w sterowniku silnika, chodzi o ciśnienie na szynie. Ad 4 Program pyclip, sterownik silnika. Należy znaleźć parametr ET775. Wtrysk-Sp system parameters-Kontrola silnika-Chłodzenie silnika-ET775 synchronizacja wałka rozrządu/GMP. Powinno pisać wykonany. 16 godzin temu, fukilas napisał(a): Sprawdzałem kompresję na zimnym silniku, to na każdym cylindrze wyszło w granicach 21-21.5 Moim zdaniem to ciśnie jest bez rewelacji i układ podgrzewania musi działać w 100 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maseczjuset Opublikowano 24 Listopada 2025 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2025 @jmalosi @fukilas rozwiązaliście problem z odpalaniem na zimnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi