Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Ciśnienie na turbinie poniżej 2000rpm. Ile powinno wynosić? K9K636

Krauziak

Rekomendowane odpowiedzi

Co do doładowania mam Clio III podkręcone właśnie z mapą silnika ze scenika 110KM i na pełnym bucie też ładuje mi 1,54 bara. Jeśli chodzi o przyśpieszanie to akurat maksymalny moment obrotowy Clio  z tym silnikiem miało przy 2 tyś obrotach (ok. 250Nm) więc te siniki tak się zbierają. Megane III natomiast 1750 obrotów. Gdzieś miałem te dane fabryczne musiałbym poszperać w komputerze. Nawet kiedyś sprawdzałem z ciekawości  i zastanawiałem się czy to jest ok u mnie w aucie i mam zrzut. Miałem też coś z obrotami ale to musiałbym chwilę poszukać. Przyspieszenie 4 bieg i tak jest odkąd wgrany został program. tzn teraz się już tak chętnie nie wkręca ale przebieg jest x2 niż to co było.

Zdjęcie WhatsApp 2024-03-12 o 15.42.15_1a7345de.jpg

Edytowane przez piotr90

Właśnie 1.5 bardzo fajnie wkręca się na obroty i chętnie reaguje na gaz Może w scenicu I megane jest inne przełożenie skrzyni bo biegi są bardzo krótkie, szczególnie pierwsze 3 I pełen cios jest już przy 1800-1900. 

Na piątym biegu przy 130 mam 3tys obrotów, przy 120 na szóstym około 2200-2300. Ten silnik demonem w scenicu nie jest, ale jedzie bardzo sprawnie. Dlatego nie dawało mi to spokoju że samochód nie ma w ogóle ciosu od dołu. Szperałem tak długo aż naprawiłem :D. Silnik odzywał się dopiero przy 2tys, ale i tak nie jechał jak powinien. 

To u mnie ta sama skrzynia 5 bieg 130 km/h idealnie 3 tysiące obr/min, 6 130 km/h - 2,5 tysiąca obr/min czyli przy 120 mam pewnie te 2,2 tyś obr/min. Od 2 tysięcy całkiem fajnie kopie jedynie już się nie kreci tak chętnie do 4,5 tyś. od 3,5 tyś robi się ospały. Przepuszczam, że dolot trzeba by było porządni wyczyścić. Jutro poszperam w kompie znajdę wykresy z tych silników kiedy maksymalny moment osiągają. Przy 2 tysiącach trochę późno jak na diesla z drugiej strony może oszczędzane są na pewno panewki nie ma takich naprężeń przy niskich obrotach kiedy też ciśnienie oleju jest mniejsze. Też kiedyś nawet mechanik mi mówił, że późno się budzi ale dopiero jak poszperałem na dane fabryczne to dałem sobie spokój bo myślałem, że turbo coś już nie ładuje itd. itd. Ciekawe dla mnie jest to, że jednak mam wgraną prawdopodobnie oryginalną mapę właśnie ze scenica na 110KM bo parametry się zgadzają. 😀

Edytowane przez piotr90

Według specyfikacji 636 ma 260nm przy 1750rpm . Jednak patrząc na wykresy maksymalny moment jest przy okolicy 2200.Najoptymalniej jedzie miedzy własnie 1800 a 2500 obrotów . Ja generalnie poniżej 2tyś nie schodze,jakoś tak przyzwyczajony jestem . Wcześniej miałem 1.9tdi na pompie w octavii zrobione na 115 i później passata 130@160koni . Żadne z nich nigdy nie pusciło bąka bo zawsze dobrze przeganiałem i nie muliłem od dołu. Scenic też ma czysty wydech,fap wypalony do 3g sadzy,a ma już 300tys nalotu. Jak trzeba się zebrać to redukcja i ogień :D . Zdarza się i do 4k kręcic pierwsze 4 biegi po ruszeniu z bramek na autostradzie.Od miesiąca mamy również lagune 3 2.0dci 150 i to jest już inna jazda.Lot w kosmos w porównaniu do scenica,aczkolwiek w miescie laguna jest męczaca,za długie biegi. Scenic zawsze wpada w te okolice 2tys 

To ja mam podobne przyzwyczajenia poniżej 2 tyś nie schodzę. Laguna to już inna pojemność i inny kop :D. Znalazłem specyfikacje z Megane 3 i w mocniejszej wersji wychodzi maksymalny niut przy 2000 obrotów. W Clio 3 co ciekawe te słabsze wersje maja maks przy 2250 a mocniejsze przy 2000 obrotów także kwestia mapy. Myślę, że ten silnik tak ma, że nie idzie maksem od 1500. Druga sprawa tez mam wrażenie, że u mnie najlepiej ciągnie lekko ponad 2 tyś ale pewnie turbo już nie jest pierwszej świeżości.

IMG-20241129-WA0002.jpg