Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Skontroluj samochód, bez błędów w pyclip

Rekomendowane odpowiedzi

Problem pojawił się jakieś trzy tygodnie temu podczas holowania samochodu z powodu uszkodzonego sprzętu (zbieg okoliczności). Wyskoczył błąd pomarańczowy kluczyk i komunikat "sprawdź samochód".

Sprzęgło zostało wymienione i fachowcy nie wiedzieli co to za błąd i sugerowali że to moduł od akumulatora.

Odebrałem autko i wziąłem się za czyszczenie tego modułu bo okazało się że był cały zasniedzialy. Kluczyk zniknął ale tylko na chwilę bo po krótkiej jeździe znowu wyskoczył... Następnie zamówiłem używany moduł ale problem został ten sam...

Dziwne jest też to że jak nie świeci kluczyk to przestaje działać tempomat ale np ogranicznik prędkości działa. Jak pojawi się kluczyk bo tempomat zaczyna działać...

Kolejna sprawa to zauważyłem że mając wrzucony bieg auto potrafi odpalić bez sprzęgła co skutkowało że samochód chciał ruszyc do przodu...

• aniewa zmienił(a) tytuł na Komunikat "skontroluj samochód"

Zazwyczaj problem tkwi w czujnikach przy pedałach. Z tym odpalaniem bez sprzęgła należałoby sprawdzić czy podłączony jest czujnik luzu na skrzyni biegów.

Podobny temat: 'Skontroluj samochód' po tymczasowej podmianie licznka - Interfejsy diagnostyczne i oprogramowanie - FORUM Renault Megane, Scenic, Fluence

• 2 miesiące temu...

Witam, panowie mam problem z świecącym się komunikatem skontroluj samochód oraz kluczykiem. Pojawiło się to w momencie gdy komputerem wyłączyłem inteligentne ładowanie, teraz pytanie czy jest to kwestia zmienienia czegoś czego nie powinienem był ruszać. Dodam że pyclip nie wyświetla żadnych błędów a sprawdziłem też bezpiecznik odłączenia akumulatora.

Fragment z instrukcji obsługi samochodu: «Skontroluj samochód» Oznacza uszkodzenie jednego z czujników pedałów lub układu sterowania akumulatora.

Prawdopodobnie ma związek ze zmianą odnośnie ładowania, której dokonałeś w module USM.

Godzinę temu, Hubert5 napisał(a):

Problem w tym że cofnięcie tych zmian nie naprawiło problemu

W module USM widać cofnięte zmiany?

Odpięcie akumulatora może rozwiązać problem.

Tak widać, a po odpięciu akumulatora dalej to samo najbardziej dziwi mnie brak jakiegokolwiek bledu w programach, czy pyclip jest taki kiepski i przy renowkach tylko clip jest przydatny? Przeszukałem całe forum na ten temat brakuje mi już pomysłów...

W dniu 29.12.2024 o 15:32, aniewa napisał(a):

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 :!: - aniewa

22 minuty temu, Hubert5 napisał(a):

najbardziej dziwi mnie brak jakiegokolwiek błędu w programach

Właśnie szkopuł w tym, że ten komunikat zazwyczaj nie generuje jakiegokolwiek błędu. Sprawdzałeś błędy w bloku USM?  Kiedyś z tym walczyłem i się poddałem. Po jakimś czasie otrzymałem wiadomość, że przyczyną komunikatu było zaśniedzenie polaczenia wewnątrz modułu odłączania akumulatora. 

Możesz pyclipem posprawdzać działanie czujników przy pedałach, czujnika załączonego biegu, czasem te czujniki powodują ww. komunikat.

W dniu 29.12.2024 o 15:32, aniewa napisał(a):

W module USM widać cofnięte zmiany?

Odpięcie akumulatora może rozwiązać problem.

Dzięki będę walczył dalej po sylwestrze, a na razie szczęśliwego nowego roku.