Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Ciśnienie oleju w silniku

Lukrasi

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, Lukrasi napisał(a):

Jeżeli pompa to tak a jeżeli ta przegroda oleju..

Przegrody nie było przez 3000 km i ciśnienie było OK,

4 godziny temu, Andrzej-2010 napisał(a):

- a przy  3000 obr/min - też  miga?

3 godziny temu, Lukrasi napisał(a):

Zdarzy się że mignie.

Przy mierzeniu ciśnienia;

- końcówka manometru była wkręcona??

W sumie tak.

Nie, bo nie mam takiego trójnika.

Po prostu jak zbadałem ciśnienie przy 3tyś obrotów to później obserwowałem dodawałem gazu i przy jeździe czy przy tym zakresie obrotów mignie kontrolka. Raz na jakiś czas. A najgorszy problem jest na postoju jak silnik ma 750 obrotów to po rozgrzaniu to miga przez minutę później nie miga przez troche i znowu miga różnie.

• 2 tygodnie później...
W dniu 30.12.2024 o 09:38, aniewa napisał(a):

Dla tego silnika ciśnienie minimalne oleju na rozgrzanym silniku powinno wynosić minimum 1 bar na biegu jałowym. Przy 3 tysiącach obrotów to ciśnienie powinno mieć wartość minimum 3 bary. Masz stanowczo za niskie ciśnienie, może jest spowodowane brakiem przegrody olejowej która znalazłeś w bagażniku.

Czujnik jest wyregulowany na 0,5-0,6 bara i dlatego miga na postoju. 

Wiesz co, jak po VIN się wyszuka czujnik ciśnienia oleju o numerze: 7700417970 to piszę w opisie że czujnik ma próg załączania 0.2 bara.

• +1 1

39 minut temu, Lukrasi napisał(a):

7700417970 to piszę w opisie że czujnik ma próg załączania 0.2 bara

Faktycznie tak ma. Wcześniej tego nie sprawdzałem, w dieslu jest 0,6 bara i wydawało mi się, że to standard:)

Bo ja mam k4m 700, możliwe że jest inne ciśnienie niż w k4m  846 ?

EDYCJA:

Zamontowałem tą plastikowa osłonę w misie i nie ma żadnej poprawy z ciśnieniem oleju. Pompa oleju została stara. 

EDYCJA:

Wymieniłem pompę oleju, ciśnienie na wolnych obrotach 0,6 bara na 3 tysiącach obrotów 2.5 bara.

Co dalej ?