mih00 Opublikowano 28 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2025 Zacznijmy od tego, że w wałku rozrządu z kzfr jest kanał olejowy. Kolejne pytanie co było w głowicy w miejscu na zawór kzfr. Korek po pepsi, czy zawór sterujący. To może wyjaśni czy to ktoś coś tam porzeźbił czy to tak jest fabrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz_d Opublikowano 29 Stycznia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2025 Mnie też intrygowało co siedziało w otworze na zawór KZFR - chyba właśnie zawór. Nikt nie wie czy to zawór KZFR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mih00 Opublikowano 30 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2025 Tak, to zawór do sterowania KZFR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz_d Opublikowano 30 Stycznia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2025 Czyli fabryka wypuszczała silnik bez KZFR z zaworem KZFR. Francuska logika, chyba żabie udka i ślimaki za mocno weszły do głowy. 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mih00 Opublikowano 30 Stycznia 2025 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2025 (edytowane) Może jednak ktoś już tam był przed Tobą i zrobił handlarskiego ulepa. Edytowane 30 Stycznia 2025 przez mih00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz_d Opublikowano 31 Stycznia 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2025 (edytowane) Dlatego pytam. Możliwe, ze ktoś zrobił ulepa - raczej nie poprzedni właściciel od którego kupiłem samochód - kupił go i przerejestrował na siebie 7 lat temu. Możliwe że zrobił to handlarz od którego on kupił samochód. Możliwe też że właśnie takie wychodziły z fabryki. To jest zdjęcie głowicy która była zamontowana w moim silniku ( z nią jeździłem) w kółku zaznaczyłem otwory - olej do kzfr????, przy drugim wałku nie ma otworów. Szkoda, ze nie zrobiłem zdjęcia wałków. Kto co wie????? W temacie ulepa - pytanie po co?? oszczędność na koszcie kzfr?? Pytanie kolejne - czy ECU silnika sygnalizuje błędy w działaniu KZFR??? Czy problemy z KZFR diagnozuje się przez inne objawy ( nierówne obroty, hałasy itp?) Edytowane 31 Stycznia 2025 przez mariusz_d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rober72 Opublikowano 1 Lutego 2025 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2025 21 godzin temu, mariusz_d napisał(a): REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Nie ,KZFR działa zero jedynkowym ,czyli albo jest otwarty ,albo zamknięty ,brak pośrednich wartości . Błędy mogą być ale tylko po stronie elektrycznej ECU będzie zapisywać ,chek raczej się nie zaświeci . Uszkodzone koło daje charakterystyczną pracę silnika na wolnych obrotach ,hałasuje ,silnik robi się mułowaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz_d Opublikowano 1 Lutego 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2025 (edytowane) No i właśnie o to to mi chodzi, chcemy mieć wersję z KZFR i bez, zamiast kombinować z montowaniem lub nie montowaniem koła, zaworu, zmian w konfiguracji ECU silnika to albo montujemy KZFR albo nie. Jak nie ma KZFR to poza zmianą charakterysktyki pracy silnika nic się nie dzieje. ecu ma zawór sterowania kołem, zaworem steruje więc nie pojawiają się błędy tak wyglądały wałki Edytowane 12 Lutego 2025 przez mariusz_d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz_d Opublikowano 31 Marca 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2025 Haj, w kolejnej iteracji sprzedający przysłał kolejną głowicę. Na razie wygląda poprawnie - po złożeniu rozrządu (pasek, koła) silnik daje się obracać kluczem bez problemu. Gorzej, że rozrusznik rzucił prace :(. Nie kręci, chłopaki na warsztacie drapią się w głowy i szukają przyczyny. Zawór KZFR Pierburg jest jak Yeti, jest ale niedostępny, sprawdzałem w wielu sklepach internetowych, ale wszędzie "brak na magazynie", kupiłem inny - jak upoluję Pierburga to wymienię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz_d Opublikowano 14 Maja 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2025 Os miesiąca jeżdżę po całej zabawie, mam założoną właściwą głowicę, założony wałek razem z kołem zmiennych faz rozrządu. Problemy z rozruchem i inne fochy wynikły z zaśniedziałych gniazd i wtyków w ECU silnika - po wyczyszczeniu zniknął nawet błąd "wypadanie zapłonów na 3 cylindrze". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepone Opublikowano 14 Maja 2025 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2025 No proszę... Jake to mogą być nieoczywiste przyczyny. Ale super że o tym piszesz bo taki temat załatwia się bez dotykania nawet silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi