Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

krzychujoza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Zamierzam wymienić olej w manualnej skrzyni biegów. Pytanie jaki zalać? Napewno elfa ale jest dużo rodzajów. Tranself nfx 75w ,nfp,nfj ,trp,trz,trx...Ktoś wie jaki to kod skrzyni? Renault Megane 3 Grandtour 2012r. 

Strona z dekoderem od UA nie działa. Mógłby ktoś zdekodować ten vin?

> > VF1KZ1R0748098874

> > 74kw 101km.  1.6 16v

> > 1598cm

> > 2013r

> > Silnik K4M 848  

Edytowane przez krzychujoza

Oryginalnie zalany był Elf NFJ 75w80. Olej już wycofany i niedostępny. Zastępuje go Elf NFX, ale ma inną lepkość. Możesz też zalać Ravenol MTF-2, Motula, Millersa, Valvoline. Ja mam zalany w skrzyni w Scénicu olej Yacco i jest ok.

• Like 1

Dzięki za odzew. Kojarzysz jaki jest tu kod skrzyni?  Było więcej rodzajów tych 5 biegów w tym 101 koni?Boję się wlać inny niż dedykowany do tej skrzyni. Słyszałem ,że mogą pojawić się problemy z płynnością działania 

Wydaje mi się, że masz skrzynię JH3. Dla pewności musiałbyś zdekodować Vin. Co nie zmienia faktu, że we wszystkich skrzyniach Renault, 5 i 6 biegowych pływał olej 75W80 GL-4/4+, NFJ lub NFP. Obecnie zastąpiony przez NFX 75W GL-4. 

• Like 1

Dzięki wielkie Pablito1980 za konkretne info. Kombinują z tym olejem elfa (ekologia) tylko kosztem czego i czyjej kieszeni. Dzwonię jutro do serwisu, niech rozkoduja ten vin, chociaż nie wiem czy jest sens ,jak mówisz ,że zrobili jeden olej do wszystkich skrzyń. Co byś zalał zamiast tego nfx? Ravenola mtf -2? Znalazłem,gość 18 lat sprzedaje oleje z Niemieckiego rynku 61.80 za litr. Co o tym myślisz?

Screenshot_2025-02-04-21-35-50-532_pl.allegro.jpg

Screenshot_2025-02-04-21-35-42-997_pl.allegro.jpg

5 godzin temu, Pepone napisał(a):

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 :!: - Prezes

Dużo wniosłeś tym postem.

Nie od dziś wiadomo ,że na rynek wschodni są gorszej jakości towary niż w Niemczech. Zacznij od nutelli dla Niemców i porównaj skład tej w Polsce? Później chemia do prania a skończ na olejach. Obudzisz się i zobaczysz kto tu kogo...

Wiesz, dla mnie te rozważania przy oleju do skrzyni że Ravenol lepszy od Elfa są niewiele warte. Olej w skrzyni manualnej jest przeważnie lifetime, nie wiem co mówi Twoja instrukcja. Ludzie bez potrzeby go wymieniają bo jest taka nowa moda i niekoniecznie im to pomaga delikatnie mówiąc. Sam zresztą masz obawy.

Odnośnie polskie-niemieckie na YT kanał  R2D jest test porównawczy identycznego oleju lepsiejszego i polskiego - poszukaj sobie, nie zdradzam wyników.

Poza tym, to trochę zabawne, że uważasz jakoby Niemcy nas robili w oczko a Ty kupujesz niemieckie z Niemiec. Jak z nich takie chuchułki to nie dawaj im zarobić. 

Edytowane przez Pepone

@Pepone,

No to (pełnokrwisty Deutschland) niestety chyba wciąż jest prawdą w wielu gałęziach. Co do proszków to trzeba gospodyń domowych zapytać, co do olei, to nie wiem. Pamiętam lata temu premiera Millera, jak się z tych proszków wyśmiewał, że to jakiś kolejny narodowy kompleks. Później przyjrzała się temu Komisja Europejska i faktycznie tak było. Tych praktyk zakazała, ale mentalność w załogach koncernów mogła przetrwać niestety...

• Prezes zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!