Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Błędy oraz tryb awaryjny

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Jakieś 2 miesiące temu robiłem trasę Polska-Belgia i pokazał mi się błąd, skontroluj hamulec parkingowy. Po zgaszeniu samochodu wszystko wróciło do normy. Od tamtego czasu samochód większość czasu stał na parkingu, raz na tydzień zrobiłem trasę około 5km, otwierałem go codziennie żeby wrzucić hulajnoge do bagażnika. Niestety dziś przy prędkości około 100kmh wyskoczyły mi błędy, skontroluj układ wydechowy, skontroluj układ wtrysków paliwa, skontroluj system start-stop. Do tego wszystkiego auto na każdym biegu przy danej prędkości traci moc i jakby samo hamowało, tryb awaryjny?  Miał ktoś podobny problem lub wie gdzie może być przyczyna? Może to być przez walnięty akumulator? Dodam, że nie ma najmniejszego problemu z odpalaniem

Znalazło mi 2 błędy, p242F oraz p2002(92)
Pacjent: Megane 4 1.5 Blue DCI 2018

No to po co pytasz o akumulator? Błędy to jednio, diagnostyka aktualnych parametrów to drugie. Sprawdź czy działa czujnik ciśnienia różnicowego DPF. 

1 godzinę temu, carsik napisał(a):

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 :!: - aniewa

Ktoś miał identyczny problem i rozwiązaniem była wymiana akumulatora na nowy, to mój pierwszy trop ponieważ auto od 2 miesięcy było codziennie tylko otwierane i zamykane więc istnieje ryzyko, że faktycznie akumulator może być na wyczerpaniu i chcę się dowiedzieć czy nie jest to ze sobą powiązane.

Akumulator sprawdzony niby wszystko ok :(

W jaki sposób sprawdzić ten czujnik dpf?

Przejechałem kilka kilometrów na wyższych obrotach, następnie skasowałem błędy i auto jakby ożyło, dużo lepiej się zbiera, po przejechaniu kilku kilometrów błąd nie wyskoczył a wcześniej wyskakiwał po 10 sekundach. Czy jest możliwość, że po prostu był zapchany? Raz na tydzień robiłem trasę max 2km i tak z 20 razy.