Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Błąd przedniego czujnika parkowania

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

tematów o czujnikach jest sporo, ale w żadnym nie pojawiają się podobne objawy więc zakładam nowy.

Mam problem z jednym czujnikiem parkowania - wewnętrzny lewy przód.

Wszystkie inne działają - czuć cykanie pod palcem, a w pyclipie zmienia się wykryta odległość.

Standardowo jak w większości usterek czujników przy wrzucaniu wstecznego słychać dłuższy pisk i na desce wyświetla się komunikat.

Błąd czujnika to dokładnie:

image.thumb.png.af1683ac435a6e767348d44d3e626207.png

Co udało mi się sprawdzić:

- sam czujnik jest ok - wymieniałem na inny, zamieniałem kolejność i cały czas błąd jest na tym jednym

- wiązka w zderzaku też jest ok - nie widać uszkodzeń,  jest ciągłość obwodu między wtyczką tego czujnika, a wtyczką w zderzaku/nadkolu. Sprawdzałem też inną wiązkę i też błąd cały czas pokazuje tego jednego czujnika

- moduł PDC - mam numer 25990002R - inne czujniki działają, mogę się połączyć pyclipem do modułu i odczytać błędy także wydaje się ok. Moduł próbowałem podmienić, ale nie znalazłem tego samego, udało mi się zakupić najbardziej zbliżony numerem 259900004R, ale wtedy czujniki w ogóle nie dawały znaku życia (chyba że moduł trzeba jakoś zakodować).

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? po sprawdzeniu tego wszystkiego podejrzewałem moduł, ale raczej w przypadku uszkodzenia modułu nie działały by raczej wszystkie czujniki, a nie tylko jeden.

Czy miernikiem mogę jakoś zweryfikować czy mój moduł jest uszkodzony?

Zostaje jeszcze wiązka między zderzakiem a tyłem auta, ale raczej mało prawdopodobna aby mogła się uszkodzić.

:lapka:

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.7 :!: - aniewa

Edytowane przez MathiasRaven