Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

W Megane iii występuje wzrost temperatury i to nieregularne. Ostatnio zauważyłem,że jeśli płyn się przegrzewa to chłodnica jest zimna. Jak wyłączyłem silnik to nagle się zagrzała. Termostat wydaje się ok a coś jakby blokuje chłodnice. Ostatnio uzupełniałem płyn i wyspałem uszczelniacz 18 g. Objawy raz są a raz nie. Ma ktoś pomysł co to może być?

Wypoczęty uszczelniacz lepiej działa 🙃, ale układ chłodzenia nawet wypoczęty nie chce działać, przy wsypaniu uszczelniacza dodałem ok 1.5 l płynu, odpowietrzac powinno się do momentu łączenia wentylatora?

Edytowane przez robko30

bo uciekał gdzieś mi płyn delikatnie tylko podczas włączonego ogrzewania być może  z nagrzewnicy, używałem tego już w innym samochodzie i efekty były bardzo dobre

No to być może coś pozatykałeś w układzie chłodzenia.

11 godzin temu, robko30 napisał(a):

Termostat wydaje się ok a coś jakby blokuje chłodnice

Co znaczy to zdanie? Rozwiń swoją myśl bo nie mam zamiaru się domyślać. Jak to stwierdziłeś?

55 minut temu, carsik napisał(a):

No to być może coś pozatykałeś w układzie chłodzenia.

Co znaczy to zdanie? Rozwiń swoją myśl bo nie mam zamiaru się domyślać. Jak to stwierdziłeś?

Termostat puszcza ciecz na duży obieg zatem się otwiera bo górny wąż jest bardzo gorący, a chlodnica tak jak pisałem była zimna dopiero po wyłączeniu silnika się zagrzała 

10 minut temu, robko30 napisał(a):

górny wąż jest bardzo gorący

A drugi wąż?

Aha, uściślijmy, bo ja nie do końca pamiętam jak tam lecą węże, górny to znaczy piszesz o tym pomiędzy termostatem a chłodnicą?

Edytowane przez carsik

tak od termostatu do chłodnicy, dolny wąż był zimy skoro chodnica zimna później się zagrzał,  doradźcie jak najlepiej odpowietrzać bo różne szkoły widzę, chcę zacząć od dokładnego odpowietrzenia bo może to źle przeprowadziłem 

Tu ciężko jest o jakieś różne szkoły. Otwierasz zbiorniczek wyrównawczy, o ile pamiętam są dwa odpowietrzniki w tym silniku, jeden na termostacie drugi na wężu do nagrzewnicy, otwierasz, ma się wydobywać płyn bez powietrza, koniec. Zakręcasz zbiorniczek, uruchamiasz auto, grzejesz auto, najlepiej podczas jazdy, uzupełniasz na zimny silniku poziom płynu w zbiorniczku, koniec. Ma działać. Jeśli nie masz gorącej chłodnicy i gorącego węża na dole to albo jest niedostatecznie dogrzany silnik albo nie otworzył się termostat.

Silnik jest odgrzany bo wentylator działa na 2 biegu, termostat otwarty bo Górny wąż gorący, wygląda to na niedrożność chłodnicy chociaż tak jak pisałem raz działa raz nie