Grisza011 Opublikowano 20 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 cięcie A może Twój licznik jest nieoryginalny? Masz go od zakupu samochodu? Może ten llicznik jets od benzyniaka a nie od Diesela? U mnie identycznie nie wyświetla się tylko chwilowe spalanie, średnie spalanie i droga jaka można pokonać na paliwie - i sa tu kreski i mój elektronik sprawdzał przewody wszystko jest ok a mimo to nie działa i twierdzi właśnie że mam licznik od benzyny i dlatego nowego szukam. Niestety nie wiem gdzie trzeba się wpiąć z kablami do komputera ,ale powinieneś to znaleźć tutaj: http://megane.ruzam.pl/viewtopic.php?t=31&highlight=torx. Nie cytujemy posta w całości, pisząc bezpośrednio pod nim. Naruszasz regulamin. - gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 20 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2008 Grisza011, ja licznika nie zmieniałem, kupiłem już auto z tym licznikiem ale wątpię żeby ktoś go zmieniał bo kilometry zgadzały się z kartkami serwisowymi pod maską. W coupetach phII fabrycznie były białe tarcze więc to też się zgadza. W pierwszym poście pisałeś że zużycie paliwa licznik pokazywał a dopiero później zgłupiał więc myślę że to nie jest wina licznika bo wszystkie informację które mają być wyświetlone idą z komputera. Temat, który mi podałeś znam już, od kiedy pamiętam mam błąd: d- oznacza wykrycie usterki na temat przepływu paliwa od ponad 16 kilometrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grisza011 Opublikowano 26 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 Udało mi się wreszcie zdobyć w serwisie numer licznika do mojej Renówki ,ale uwaga-jest to numer części nowej którą mogę zamówić na podstawie mojego nr-u VIN i jeszcze jakichś danych z tabliczki znamionowej pojazdu. Natomiast nawet serwis nie ma możliwości sprawdzenia jaki był numer oryginalnego licznika w moim Scenicu wyprodukowanym w 2001. Niestety... Pozostaje więc szukać na podstawie cech samochodu :1.9 dCi, manual, komputer pokładowy, europejska wersja. No i dzisiaj dowiedziałem się w sklepie sprzedającym części do Renault (nie w serwisie) , że jeszcze jeden element jest ważny w kompatybilności licznika. Mianowicie w scenicach były stosowane conajmniej 2 różne przekładnie w skrzyniach biegów- więc najlepiej spisać sobie numer własnej skrzyni biegów i kupując licznik na szrocie sprawdzać czy samochód z którego licznik pochodzi ma te same oznaczenia skrzyni biegów.... Sprawa się komplikuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sergiu83 Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 co ma skrzynia do licznika i jego wskazań? meganecoupe02, wyświetlać powinien, ale u mnie coś nie działa i nie doszedłem jeszcze jak to naprawić. Czy masz może jakieś foto wtyczek od strony licznika i gdzie idą kable odpowiadające za wskazania? Możesz wymienić wszystkie funkcje jakie wyświetla licznik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 sergiu83, mówisz masz Zdjęcia kabli zrobiłem wcześniej żeby sprawdzić po kolorach gdzie one dochodzą, ale czasu zabrakło i temat odpuściłem (na razie). Na jednym zdjęciu gdzie widać szarą i czerwoną wtyczkę widać też taką czarną kostkę, nie wiem do czego ona jest, u mnie wisiała w tym miejscu i załapała się na zdjęcie. Do licznika się jej nie podłącza ;) Wszystkich funkcji dokładnie nie pamiętam (są dokładnie opisane w kolejności w którymś temacie) ale są to między innymi: przebieg całkowity, poziom oleju, prędkość średnia, średnie spalanie, spalanie chwilowe, przebieg dzienny, przebieg jakiś inny (możesz zmierzyć odległość od do), ile zostało kilometrów do przejechania na paliwie które masz w zbiorniku i może coś jeszcze. Nie wiem jaki wpływ ma skrzynia, może przełożenie albo coś takiego. Jak będziesz chciał to podeślę Ci fotki w większej rozdzielczości na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sergiu83 Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 milusio, dzięki a przypadkiem nie zrobiłeś wtyczek od strony kabli (żeby było widać który kabel w którą dziurkę)? Ta niebieska wtyczka to gdzie, do czego ? jakoś jej nie kojarzę.. muszę porównać ze swoimi w takim razie zegarek czy temperaturę tez Ci wyświetla? Jeżeli możesz foto: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 więcej fotek niestety nie mam, w weekend będę tam zaglądał to mogę pstryknąć przy okazji. Niebieska kostka z tego co kojarzę to była po prawej stronie od liczników, sprawdzę to jeszcze. Jakiś związek z tematem może mieć bo po coś ją zrobiłem ale dokładnie nie pamiętam po co ;) Zegarek i temperatura jest wyświetlana w wyświetlaczu od radia, ten po prawej stronie od liczników gdzie pokazuje czy masz zamknięte drzwi i zapięte pasy. W razie pytań spróbuj mnie złapać na gg (często niewidoczny), to dużo szybciej pójdzie jak będę mógł pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grisza011 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Mój problem z licznikiem rozwiązałem kilka miesięcy temu - ale lepiej późno niż wcale podzielić się uwagami: Licznik był dobry. Po podpięciu komputera również były wskazania średniego spalania itd. -okazało się, że są uszkodzące przewody przekazujące informacje o spalaniu paliwa itd. ze sterownika silnika do licznika. Nie powiem Wam które to konkretnie przewody bo nie jestem z branży. Trochę czasu zajęło mi znalezienie fachowca, który sprawdzi te przewody (podobno schematy tych połaczeń sa dosyć zagmatwane ). Większość nie chciała się tego podjąć z racji braku schematów, serwis -to jak wiadomo moga wymienić. W końcu znalazłem elektronika w swoim mieście. Usługa kosztowała 300zł -facet podobno scay dzień w tych przewodach przesiedział- ale od tej pory wszystko działa. Co do wcześniejszych moich wypowiedzi w tym wątku -chyba jednak rodzaj skrzyni biegów ( 2 rodzaje w Scenikach 1.9 dci ) nie maz naczenia przy doborze liocznika - opina fachowca który naprawiał u mnie przewody do licznika. Pozdrawiam i prosze o zamknięcie tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi