prozac2 Opublikowano 2 Lipca 2025 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2025 Witam, mam problem z fabrycznym, składanym hakiem. Po zakupie Scenica hak nie był używany i nie było z nim problemów. Od momentu opuszczenia haka i jego złożenia losowo pojawia się i znika na zegarach informacja "Przyczepa: alarm martw. pola wył.". Dodatkowo losowo dochodzi do przyspieszonej pracy kierunkowskazów (co pewnie jest powiązane z brakiem obciążenia dodatkowymi żarówkami przyczepki pomimo że hak jest złożony). Wiązka haka zakończona jest gniazdem 13-pin i działa z fabrycznym modułem haka Erich Jaeger o oznaczeniu 8201652645/--A . Z informacji jakie znalazłem w gnieździe 13-pin nie ma stycznika (jak było dawniej) a podłączenie przyczepki realizowane jest przez zwarcie pomiędzy 2 pinami. Niestety trudno się dobrać do gniazda którego złożenie wypada na połowie otworu w haku (pytanie czy warto się dobierać do gniazda czy problem dotyczy modułu lub wiązki). Czy ktokolwiek posiada większą wiedzę o takiej instalacji lub napotkał taki problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 2 Lipca 2025 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2025 Z tego co pamiętam w Megane jest mikrostyk, który sprawdza czy hak jest otwarty czy złożony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prozac2 Opublikowano 10 Lipca 2025 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2025 Mikrostyki służyły potwierdzeniu podpięcia przyczepki do złącza (aby dezaktywować przykładowo czujniki cofania). Wykrycie rozłożenia haka nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi