Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Ostatecznie Swap z 1.5 DCi na 2.0 DCi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam poszukuję ostatecznej odpowiedzi na pytanie jak to jest z tym swapem. Chciałbym przeprowadzić swap z 1.5dci na 2.p dci troszkę przegrzebałem Internet ale proszę o potwierdzenie przez was czy mam rację i o wyjaśnienie kilku kwestii.

1. 2.0 dci z łapami wejdzie do ph1

2. UCH nie ma znaczenia ponieważ ono nie steruje silnikiem tylko wyposażeniem więc może zostać tak jak i ori karty wystarczy kodowanie Immo w ecu i śmiga

3. Potrzebna wymiana UPC na USM bo różnią się i może to kolidować + razem z tym wiadomo wiązka silnika

To wyczytałem z forów oraz dowiedziałem się od ludzi i proszę o wytłumaczenie tego:

1. Jak z pompą paliwa z baku? Taka sama czy inna? I czy w ori bak można włożyć tą z 2 0 jeżeli inna

2. Jak to jest z tą wiązką silnika czy ta z 2.0 dci podejdzie bez większych przeróbek pod UCH i bezpieczniki w kabinie??

I nie wiem czy coś pominąłem ale to chyba wszystkie przeszkody dotyczące założenia tego motoru więc jeżeli to co pisałem wyżej się zgadza to wystarczy

1. Kompletny 2.0 DCI 

2. ECU + USM + WIĄZKA

i wszystko powinno chodzić

Proszę o weryfikację tej teorii ponieważ wszystkie wątki kończą się odpowiedzią w stylu "za duży koszt kup cały" "znajdź identycznego dawce" "dużo małych rzeczy cię pokona"

I podkreślę TAK WIEM ŻE TO SIE NIE OPŁACA

Znajomy miał Megane M2 z silnikiem 2,0 dCi. Nie miała pompy paliwa w baku. Całość napędzała pompa trójstopniowa CR3 Boscha. Z tego co pamiętam była różnica w łapie silnika. Jeden z użytkowników forum również ma taką Megane -  @ryba