Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Pękający przewód paliwowy Megane Scenic iii 1.9 dci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem nowy na forum, gdzieś trafiłem na mnóstwo technicznych porad i bardzo się zafascynowałem tym miejscem. 

Niestety przybywam z problemem. 

Moje auto Renault Megane Grand scenic iii 1.9 dCi 131 koni. 

Poniżej dodane zdjęcia pompy wysokiego ciśnienia oraz schemat układu wraz z logami z pyclipa, a teraz opis usterki.

Auto miało wymieniany rozrząd przy czym został odpięty układ paliwowy. Rozrząd ustawiony na znakach zgodnie ze sztuką. Po wymianie nie chciało jednak odpalić. Okazało się że są błędu czujnika ciśnienia na pompie i po przesterowaniu czujnika komputerem odwiesił się i auto zapaliło. Czujnik został wymieniony na nowy, auto odpala chodzi równo bez problemów ale gdy dodaj się gazu rozrywa wąż zaznaczony na schemacie jako 5 pomiędzy pompa WC a elektrozaworem prowadzącym do DPF. To już chyba trzeci wąż ( jeden wcześniej przed wymianą czujnika ). Po rozerwaniu pojawia się wyciek gaszę auto ale żadnych błędów na pyclip. Ręce już opadają. Sprawdzę jeszcze elektrozawór ale wygląda jakby ciśnienie na odcinku między pompa a nim było poprostu za wysokie. Ktoś miał podobny problem? Może jesteście wstanie coś doradzić bo ręce mi już opadają. 

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przyjęcie do grupy.

Screenshot_2025-12-28-12-45-25-87_f541918c7893c52dbd1ee5d319333948.jpg

Screenshot_2025-12-16-22-04-56-20_a038fdda0361bc57fee075193df50ddc.jpg

Screenshot_2025-12-15-21-47-01-73_96b26121e545231a3c569311a54cda96.jpg