Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Awaria DPF czy czujnika różnicy ciśnień?

mihau198

Rekomendowane odpowiedzi

No to czujnik działa ale ciśnienie jakieś skromne jakby nie było za bardzo oporu. Tak czy inaczej to nie PDF jest twoim problemem. Coś aktywuje działanie wentylatora. Bez prawidłowej diagnostyki raczej będzie ciężko odnaleźć. Klimatyzacja mocno podejrzana.

Hipotecznie, jeśli coś jest na rzeczy z DPFem, a jest kilka zagadek, jak choćby to niskie ciśnienie atmosferyczne, 0g sadzy po wymianie czujnika różnicy ciśnień, okopcony wydech, brak regeneracji, dziwna i nieregularna praca wentylatora to ECU silnika ma prawo włączyć wentylator z powodu strategii ochronnej wydechu, czy osprzętu jeśli coś było grzebane w sofcie, albo ktoś zrobił to jakimiś półśrodkami. Natomiast jeśli chodzi o klimatyzacje, to co może być z nią nie tak? Nie pytam o gotowe rozwiązanie, bo wiem że diagnostyka, diagnostyka. Ale bywają jakieś typowe bolączki...

Z DPF wszystko wygląda ok. Ciśnienie atmosferyczne nie dotyczy DPF. Przy 0g sadzy nie ma prawa być regeneracji. To nie są powody do włączenia wentylatora. Okopcony wydech jak najbardziej może zwiastować brak DPF. Sygnał aktywacji wentylatora raczej przychodzi skąd indziej i w tym przypadku chyba tylko z A/C. Są przypadki gdy trzeba sięgnąć po CLIP. Jeśli nie masz wiedzy co do historii auta, to może być coś grzebane w sofcie ale to raczej też nie jest powód do wzbudzania pracy wentylatora. Byłoby to widoczne od razu po wgraniu wadliwego softu. Trzeba przeskanować wszystkie systemy samochodu i zobaczysz co one chcą nam powiedzieć. Czy tak się działo od początku jak masz samochód - myślę o tym wentylatorze?

Aaa i uwierz mi, że coś takiego jak "typowe bolączki" to niepotrzebne wydatki. Czy wentylator działa na 1 czy 2 biegu? Czy jest reakcja na przycisk A/C?

Edytowane przez carsik

Mnie mimo wszystko coś nie pasuje z tym filtrem cząstek. To 0g sadzy stoi cały czas. Nawet na chwilę nie wzrośnie minimalnie już od ponad 6 tys kilometrów. No chyba, że w Renault może to tak wyglądać. Nie wiem, jakaś pasywna regeneracja DPF? Auto jeździ cały czas w trasie, 40 km w jedną stronę, dwa razy dziennie. Nie posiadam za wiele informacji z historii poprzedniego użytkownika. Zakładam, że przez ten okopcony wydech może nie być DPFa, więc wówczas soft też był grzebany. To tylko przypuszczenia, muszę to potwierdzić. Jeśli chodzi o pracę wentylatora, to tak, mam tak od początku i poprzedni właściciel też to miał, z tym że niby dopiero ja mu uwagę na to zwróciłem. On nawet tego nie zaobserwował. Kręci się dość mocno więc chyba na 2 biegu. Włączenie, wyłączenie klimatyzacji go nie zatrzymuje. Pisząc o typowych bolączkach nie miałem na myśli wymienianie wszystkiego po kolei na pałe, tylko co można sprawdzić samemu lub zlecić mechanikowi.

No to mamy sytuację trochę patową. Moje auto ma 220kkm i wydech ma bez najmniejszego śladu sadzy. I to jest typowe jeśli DPF jest na miejscu. Szczególnie w przypadku euro 6 jaką masz. Zatem problem jest taki, że może jednak ktoś zignorował dłubiąc w sofcie historię z wentylatorem. Nigdy nie spotkałem się aby problem z DPF wywoływał działanie wentylatora chłodnicy a trochę tego oglądam w różnych modelach. Bez CLIP (najlepiej) albo jakiego dobrego testera nie próbowałbym kombinować dalej. Obstawiam wycięty DPF, ale jeśli to było zrobione jak należy nie miałoby to wpływu na działanie wentylatora. Więc trzeba by przeskanować auto. To może być sygnał z A/C albo UCH. Możesz zrobić test, który ewentualnie wykluczy moduł sterujący wentylatora na chłodnicy. Odpinasz małą wtyczkę z modułu sterującego, włączasz zapłon i jeśli wentylator dalej chodzi to masz uszkodzony moduł sterujący. Ale w sumie to nie napisałeś, czy ten wentylator startuje po włączeniu zapłonu czy uruchomieniu silnika i czy chodzi na stałe do wyłączenia zapłonu/silnika?

Edytowane przez carsik

Właśnie, słusznie zwróciłeś uwagę na to kiedy wentylator startuje. Otóż nie zaraz po zapłonie tylko dopiero gdy odpalę silnik. I nieraz jest tak, że przejadę całą trasę, zajeżdżam pod blok i dalej pracuje, a nieraz (duuużo rzadziej), stoi.