bucek Opublikowano 15 Marca Udostępnij Opublikowano 15 Marca Dzień dobry. Muszę wymienić przednie amortyzatory w Megane 3 1.6 101km z 2012 generation. Jest problem z ich doborem ponieważ fabrycznie mam zamontowane te z... fluence... 543023826R. Wszelkie wyszukiwarki części pokazują że są one niekompatybilne z Megane 3. Kupię ich zamiennik Monroe g8267 jednak czy może być problem z mocowaniem? Kupić poduszki i łożyska do Megane czy do fluence? Miał ktoś podobny problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epi Opublikowano 17 Marca Udostępnij Opublikowano 17 Marca Cześć, Też posiadam wersję Generation z 2012 roku, przerabiałem temat elementów zawieszenia kilka dni temu. Jeżeli chodzi o łożyska amortyzatora to bez problemu pasują te dedykowane do Megane 3, to samo tyczy się amortyzatorów - i tak wymieniasz je parami, a mocowania są plug&play. U mnie wyleciały też łączniki stabilizatora i końcówki drążków kierowniczych, jeżeli chodzi o łączniki to wg partsouq są o długości 265mm, a wszystkie inne katalogi po VIN sugerują te do Megane 3 - 275mm - u mnie padło na te dłuższe z MeyleHD (niby wzmocnione), pasują ale kwestia zrobienia później geometrii (którą i tak robiłem ze względu na końcówki drążków), końcówki drążków są identyczne czy to wersja Generation czy "zwykła" Megane 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 17 Marca Udostępnij Opublikowano 17 Marca To HD to jakaś ściema, kiedyś przerabiałem to w MII. Żywotność jak jakiegoś toprun lub tego typu chińczyków. Solidne są od Ramech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bucek Opublikowano 18 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca W dniu 17.03.2026 o 10:43, epi napisał(a): Cześć, Też posiadam wersję Generation z 2012 roku, przerabiałem temat elementów zawieszenia kilka dni temu. Jeżeli chodzi o łożyska amortyzatora to bez problemu pasują te dedykowane do Megane 3, to samo tyczy się amortyzatorów - i tak wymieniasz je parami, a mocowania są plug&play. U mnie wyleciały też łączniki stabilizatora i końcówki drążków kierowniczych, jeżeli chodzi o łączniki to wg partsouq są o długości 265mm, a wszystkie inne katalogi po VIN sugerują te do Megane 3 - 275mm - u mnie padło na te dłuższe z MeyleHD (niby wzmocnione), pasują ale kwestia zrobienia później geometrii (którą i tak robiłem ze względu na końcówki drążków), końcówki drążków są identyczne czy to wersja Generation czy "zwykła" Megane 3. Dziękuję za odpowiedź. Jakie amortyzatory konkretnie kupiłeś? Przełożyłeś sprężyny z amortyzatorów fabrycznych (fluence) do nowych dedykowanych Megane 3? Co do łączników stabilizatora też mailem wątpliwość. W ogóle to nie pierwsza niespodzianka przy naprawie tego samochodu. Jest sporo części wymieszanych z fluence. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi