Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Muszę wymienić przednie amortyzatory w Megane 3 1.6 101km z 2012 generation. Jest problem z ich doborem ponieważ fabrycznie mam zamontowane te z... fluence... 543023826R. Wszelkie wyszukiwarki części pokazują że są one niekompatybilne z Megane 3. Kupię ich zamiennik Monroe g8267 jednak czy może być problem z mocowaniem? Kupić poduszki i łożyska do Megane czy do fluence? Miał ktoś podobny problem? 

Cześć, 

Też posiadam wersję Generation z 2012 roku, przerabiałem temat elementów zawieszenia kilka dni temu. Jeżeli chodzi o łożyska amortyzatora to bez problemu pasują te dedykowane do Megane 3, to samo tyczy się amortyzatorów - i tak wymieniasz je parami, a mocowania są plug&play. U mnie wyleciały też łączniki stabilizatora i końcówki drążków kierowniczych, jeżeli chodzi o łączniki to wg partsouq są o długości 265mm, a wszystkie inne katalogi po VIN sugerują te do Megane 3 - 275mm - u mnie padło na te dłuższe z MeyleHD (niby wzmocnione), pasują ale kwestia zrobienia później geometrii (którą i tak robiłem ze względu na końcówki drążków), końcówki drążków są identyczne czy to wersja Generation czy "zwykła" Megane 3.

W dniu 17.03.2026 o 10:43, epi napisał(a):

Cześć, 

Też posiadam wersję Generation z 2012 roku, przerabiałem temat elementów zawieszenia kilka dni temu. Jeżeli chodzi o łożyska amortyzatora to bez problemu pasują te dedykowane do Megane 3, to samo tyczy się amortyzatorów - i tak wymieniasz je parami, a mocowania są plug&play. U mnie wyleciały też łączniki stabilizatora i końcówki drążków kierowniczych, jeżeli chodzi o łączniki to wg partsouq są o długości 265mm, a wszystkie inne katalogi po VIN sugerują te do Megane 3 - 275mm - u mnie padło na te dłuższe z MeyleHD (niby wzmocnione), pasują ale kwestia zrobienia później geometrii (którą i tak robiłem ze względu na końcówki drążków), końcówki drążków są identyczne czy to wersja Generation czy "zwykła" Megane 3.

Dziękuję za odpowiedź. Jakie amortyzatory konkretnie kupiłeś? Przełożyłeś sprężyny z amortyzatorów fabrycznych (fluence) do nowych dedykowanych Megane 3? Co do łączników stabilizatora też mailem wątpliwość. W ogóle to nie pierwsza niespodzianka przy naprawie tego samochodu. Jest sporo części wymieszanych z fluence.