Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

PyRen - reset ustawień po wymianie wtryskiwaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,
W mojej Megane IV 1.2 TCe 130 KM wymieniłem wtryskiwacze, akumulator był odłączony tak, aby po podłączeniu sterownik mógł nauczyć się na nowo nastaw ale to nic nie dało. Niestety wskazania Long Term Fuel Trim (LTFT) pokazuje olbrzymie korekty paliwa (rzędu -50) po wymianie oraz bardzo dużo "misfire" na wszystkich cylindrach. Świece, cewki, czujniki i sondy są OK. Zastanawiam się jaka jest poprawna procedura po wymianie wtryskiwaczy? Co należy wykonać, co należy zresetować (najlepiej w PyRen) aby poprawnie sterownik nauczył się nowych nastaw? Bardzo proszę o pomoc.

Edytowane przez kbrzeski

Banalne ale ważne pytanie przy 1.2 TCe. Silnik po remoncie po wypalonych zaworach. Wykonano honowanie, pierścienie wymienione, regenracja głowicy w specjalistycznym warsztacie. Po remoncie kompresja OK, silnik jeszcze na dotarciu, zrobione z 4K kilometrów, silnik przestał brać olej. Ale po remoncie poszarpuje i pojawiło się sporo "misfire" szczególnie na 4, 3, 2 cylindrze. Komputer wskazywał sporo "misfire", więc sprawdziłem wtryskiwacze - znalazłem całe mnóstwo metalowych opiłków w każdym z wtryskiwaczy. Wymieniłem pompę wysokiego ciśnienia i wyczyściłem porządnie układ paliwowy. Wymieniłem wtryskiwacze na nowe ale nieoryginalne - niestety. I jest jeszcze gorzej, jeszcze więcej "misfire" i jeszcze więcej korekt paliwowych. Komputer wskazuje finalnie na lanie zbyt dużej ilości paliwa (duża korekta długoterminowa). Chyba oddam stare wtryskiwacze do regeneracji ale zastanawiam się czy coś powinienem jeszcze wykonać. Tak jak napisałem, wymieniałem na dobre cewki, świece, czujnik MAP nowy i czujnik EVAP także sprawdzony. Jestem amatorem zastanawiam się, czy coś mogę jeszcze zrobić?

Edytowane przez kbrzeski

Wiesz, tu nie ma żadnych czary mary. Wielokrotnie zmienialiśmy wtryski i bez żadnych kominacji działało dobrze. JUż nie pamiętam czy w 1,2 cokolwiek trzeba robić, dawno tego nie dotykałem. Masz jakieś błedy w pamięci ECU? Czy faktyczne ciśnienie paliwa jest zgodne z oczekiwanym?

Dziękuję za odpowiedź, błędów brak, ciśnienie prawidłowe. Wychodzi na to, że pomyliłem się kupując zamienniki oryginałów sprzedawane jako nowe. Oddam poprzednie, oryginalne wtryskiwacze do sprawdzenia w autoryzowanym serwisie Bosch (Stalowa Wola), mogą wyczyścić i zweryfikować czy dobry czy do wyrzucenia za 120 zł za sztukę. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc w podjęciu decyzji - bezcenne. Pozdrawiam serdecznie.